Izložba kosovskog etno blaga

Lokalne vesti - Utorak 10.05.2016 - 08:56

U Galeriji Narodnog muzeja u Vranju u ponedeljak je otvorena izložba „Etnografsko nasleđe“ iz fundusa Muzeja u Prištini.

Publika na otvaranju izložbe; Foto: D. Ristić Publika na otvaranju izložbe; Foto: D. Ristić

Postavku čine tradicionalni seoski i gradski odevni predmeti i nakit starih majstora sa Kosova i Metohije, koji datiraju s kraja 19. i početka 20. veka.

Deo postavke je prikazan na fotografijama, a posebno su zanimljivi originalni delovi prikazanih odevnih predmeta i komada nakita.

Direktor Narodnog muzeja Priština Branimir Jokić je rekao na otvaranju da je počastvovan što je gost Narodnog muzeja u Vranju, ali i pomalo razočaran.

- Pozivam sve građane Vranja da štitite svoj Narodni muzej i da dau svoj glas za restauraciju tako lepe zgrade koja u sebi čuva neprocenjivo vredne zbirke.

Verujte, tu nije u pitanju novac, jer novac se uvek nađe, već nedostatak odgovornosti
– naglasio je Jokić.

Autorka izložbe, Mina Darmanović je istakla da se na izložbi nalazi samo mali deo raskošne etnografske zbirke koju poseduje Muzej u Prištini.

- Mi smo prethodnih godina, na preko dvadeset izložbi u zemlji i inostranstvu, prikazali neprocenjivo srpsko kulturno bogatstvo i baštinu.

Na izloženim fotografijama je prikazan deo originalnih muzejskih predmeta, što je rezultat naše saradnje sa Ministarstvom kulture, jer smo mi prvi muzej u Srbiji koji je digitalizovao svoju kompletnu zbirku
– rekla je Darmanović.

Originalna i bogata zbirka Muzeja u Prištini od 1999. godine nalazi se u Etnografskom muzeju u Beogradu.

 

    

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: