Izmenjen način izbora DIREKTORA u kulturi

Lokalne vesti - Petak 24.02.2017 - 11:14

Gradsko veće grada Vranja usvojilo je izmene statuta gradskih javnih ustanova, kojima se menja način izbora njihovih direktora, kao i pojačava kontrola korišćenje sredstava.

Jović: Usklađenja sa zakonom FOTO OK Radio Jović: Usklađenja sa zakonom FOTO OK Radio

Izmenama su obuhvaćeni statuti pozorišta „Bora Stanković“, biblioteke „Bora Stanković“, Narodnog muzeja, Škole animiranog filma (ŠAF) i Istorijskog arhiva „31. januar“.

Prema rečima portparola veća, Zorice Jović, ovim izmenama je izvršeno usklađivanje statuta javnih ustanova sa Zakonom o kulturi i drugim zakonima.
 
Po novousvojenim izmenama, upravni odbori ustanova daju predlog za imenovanje v.d. direktora, odnosno direktora, a mandantno imunitetska komisija Skupštine grada bira kandidata i prosleđuje Skupštini na razmatranje i imenovanje.

- Izuzetak je jedino bibioteka, jer se na imenovanje direktora ustanove čeka saglasnost ministra kulture – kaže većnica.

Prema njenim rečima, ovim izmenama ne prestaje obaveza raspisivanja konkursa za čelnike ustanova kulture.

- Dosad su upravni odbori imali pravo da biraju v.d. direktore i direktore, a sada će samo davati predlog mandatno imunitetskoj komisiji, koja svoju odluku prosleđuje Skupštini na razmatranje i usvajanje – pojašnjava Jovićeva.

Prema odluci Gradskog veća, izmenama statuta javnih ustanova pooštrena je kontrola korišćenja namenskih sredstava.

- Ovim je regulisano da sva sopstvena sredstva koje javne ustanove imaju ili ugovaraju budu na podračunu ili namenskom računu, koji će kontrolisati Gradsko veće i gradonačelnik.

Sve prihode ili rashode koji budu ugovarani sa drugim opštinama ili pravnim i fizičkim licima, putem ovih računa kontrolisaće Gradsko veće, odnosno gradonačelnik
– kaže većnica.

Većnici su usvojili i izmene pravilnika za izbor projekata iz oblasti ekologije koji se finansiraju ili sufinansiraju iz namenskog budžetskog fonda i usvojene su izmene članova komisije koja odobrava sredstva za ove projekte.

Formiran je i organizacioni odbor festivala „Zlatni puž 2017“ na čijem čelu će biti zamenik gradonačelnika Igor Andonov.

Ovogodišnji festival će biti organizovan kao 5. svetski festival animiranog filma i njegovo održavanje je pomereno sa avgusta na septembar.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: