JOŠ TOLIKO: Slave 60 GODINA mature

Lokalne vesti - Četvrtak 26.05.2016 - 12:42

Nekadašnji đaci Gimnazije „Bora Stanković“ u Vranju proslavili su u četvrtak 60 godina mature.

Generacija koja se ne predaje, Foto:M.Mišković Generacija koja se ne predaje, Foto:M.Mišković
Te 1956. godine, 150 učenika iz pet odeljenja završilo je svoje srednjoškolsko obrazovanje i otisnulo se u svet.
 
Na proslavu mature došlo ih, ovog četvrtka, samo tridesetak.
 
Nakon slikanja i zajedničke fotografije za uspomenu ispred zgrade Gimnazije, održali su školski čas i još jednom seli u klupe.
 
Njihovih razrednih starešina više nema, tako da ih je dočekala Suzana Mišić direktorka Gimnazije, koja im je priredila prijem i prikazala film o istorijatu ove srednje škole.
 
U opuštenoj atmosferi, evocirali su uspomene iz mladosti, prepičavali događaje iz školskih klupa i sećali se tajnih ljubavi.
 
Hvale se kako su jedna uspešna generacija koja je na svojim plećima iznela razvoj privrede Vranja.
 
- U to vreme bilo je teško živeti, više smo bili gladni nego siti. Svakog dana smo se sekirali da li ćemo imati šta da jedemo.
 
Svi smo bili siromašni, jednaki i jedinstveni. Knjiga nije bilo. Učili smo tako što smo prepisivali sa table teze koje su naši predratni profesori pisali.
 
Bili su strogi, ali pravični. Na žalost, odavno nisu više sa nama - kaže Sreten Nešić, advokat u penziji.
 
Iz ove generacije je poniklo 11 doktora, 15 ekomonista, 17 pravnika.
 
Među njima su i Dragoljub Mitić Mitke, nekadašnji predsednik opštine Vranje, Milovan Stanković mali Puza doktor, Radoman Stamenković Raca, bivši direktor trgovine u „Vemi“, Milivoje Stamenković Konzul koji je radio u privredi Vranja, Vera Ivanović, predsednik Suda časti PK Jugoslavije i mnogi drugi.
 
Ova generacija vremešnih maturanata okuplja se svake godine, zadnje subote u maju kako bi se družili, a glavne proslave organizuju na pet godina.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: