JUŽNJAKINJE: Vuline, PRVO TI!

Lokalne vesti - Nedelja 06.08.2017 - 12:10

Vranje - Sve žene u Srbiji mlađe od 50 godina proći će obuku za davanje prve pomoći i postupanje u vanrednim situacijama, a one koje su služile vojni rok ići će na vežbu u uniformi i sa oružjem, najavio je Alekdsandar Vulin, ministar odbrane Srbije.

Vojska sa narodom na otvorenom danu FOTO OK Radio Vojska sa narodom na otvorenom danu FOTO OK Radio

Prema ovom planu, koji tek treba da bude usvojen, svi građani Srbije, bez obzira na pol, biće obučeni za postupanje u eventualnim ratnim i vanrednim situacijama.

Ova vest odjeknula je širom Srbije, pa nije zaobišla ni Vranje, izazvavši  reakcije kako običnih građana, tako i žena koje su aktivne u politici i u javnom životu grada.

Reakcije se kreću od zaprepašćenja preko čuđenja do zgražavanja.

Ima, naraavno, i izdvojenih mišljenja, pa je čast SNS - a odbranila Nela Cvetković, izvršna direktorka “Komrada”  i funkcionerka SNS - a.

Ona je, kaže, spremna da stane na braniku otadžbine, na bilo koji način.

- Zašto da ne, nemam ništa protiv, baš bih išla na obuku, jer kad je otadžbina u pitanju, ne postavljam nikakvo pitanje.

Ako hoćemo stvarno da budemo ravnopravne  sa muškarcima,  ne bi trebalo da izbegavamo ovakve pozive.

Ako je žena majka, pri tom još i u radnom odnosu, iako je dobro organizovana, može da odgovori i ovakvoj jednoj obavezi
- smatra Cvetkovićeva.

Slavica Sotirović, nekadašnja predsednica opštine Vranjska Banja i funkcionerka SDS - a, pita se otkud pravo ministru koji nije služio vojsku da daje ovakve najave.

- Sve izjave ministra Vulina su izuzetno diskutabilne i ne znam da li ovo što je najavio ima nekog pravnog utemeljenja.
 

Žene i onako imaju previše obaveza, jesam za ravnopravnost, ali nametati im nešto što je nepotrebno je stvarno suvišno - ukazuje Sotirovićeva.

I Bobana Stanimirović, predsednica GrO  SRS, smatra da izjava ministra Vulina nema utemeljenje u realnosti.

- Prvo se pitam, od koga ćemo da branimo otadžbinu, a drugo, nije nikakav problem da budem na “braniku otadžbine”, odmah u stroju, rovu ili bilo gde, iza ministra Vulina.

Kada on bude krenuo, idem i ja za njim, nema nikakvih problema, izdržaću kao žena i to.

Veću glupost nisam odavno čula, ali ako dobijamo boračku penziju, nema nikakvih problema  -  sarkastična je Stanimirovićeva.

Suzana Antić Ristić aktivistkinja vranjskog “SOS” telefona  podseća da je u vreme SFRJ bilo obavezno obrazovanje iz civilne zaštite, pružanja prve pomoći i sličnih oblasti.

- Trebalo bi napraviti razliku između  toga da građani znaju kako da reaguju i da se ponašaju u kriznim i vanrednim situacijama, a drugo je obučavati ih za reagovanje, jer bi to ipak trebalo da rade profesionalne službe.

Iz ugla ravnopravnosti, to ima utemeljenje, ali na dobrovoljnoj bazi, ukoliko se to svede na obavezu i moranje, to gubi smisao
- navodi Antić Ristić.

Kako god, ministar Vulin je sam priznao da nije služio vojsku kada je to bilo potrebno, jer je zbog lošeg vida oslobođen te obaveze devedesetih, u vreme dok su na prostoru SFRJ besneli ratovi u kojima su učestvoali i Srbi.

Kako je izjavio, velika mu je to bila želja, ali u međuvremenu, ipak  je tu falinku nadomestio na drugim poljima, pa je eto postao ministar vojni.



Za sada je nepoznato koliko je partizanskih filmova Vulin odgledao, ali je sigurno da je nešto na njega ostavilo jak utisak, te želi da nešto opet nadomesti, time što će ženama natovariti još jednu obavezu.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: