KACAPUN: Koze na dar manastiru

Lokalne vesti - Utorak 18.08.2015 - 14:31

Vranje - Desetak Hančana, koje povezuje zajedničko prijateljstvo i pravoslavna vera, darivalo je manastiru Svetog proroka Ilije u Kacapunu nekoliko koza.

Vredna donacija za Kacapun FOTO vladicinhan.org Vredna donacija za Kacapun FOTO vladicinhan.org

Donatori ne žele da se pominju njihova imena,  i nadaju se da će njihov dar služiti kako iskušenicima, tako i vernicima i ostalim posetiocima ove svetinje.

U ovom manastiru trenutno borave dva iskušenika, tako da će stado koza biti od velikog značaja za život manastira.

Manastirska crkva Sveti Ilija, koja potiče iz 13. veka, nalazi se u selu Kacapun, 13 kilometara od Vladičinog Hana, idući  starim putem ka Vranju.

Prema predanju, manastir je početkom 19. veka bio značajno kulturno sedište i u njemu su živela tri kaluđera na čelu sa igumanom Simeonom, koji je lokalne Srbe podigao na ustanak 1809. godine.

Mehmed paša je ugušio ustanak, ustanike i igumana obesio ispred manastira, kaluđere rasterao, manastir zatvorio i odneo mnoštvo knjiga u Vranje.

Unutrašnjost crkve  je oslikana u vizantijskom stilu.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: