KAKVA ŠTEDNJA: Ulična rasveta u sred bela dana!

Lokalne vesti - Ponedeljak 18.08.2014 - 13:55

Ulična rasveta koja je u Vranju bila upaljena cele prošle nedelje u sred bela dana zbunila je mnoge građane koji su nadležne optuživali za bespotrebnu i neodgovornu potrošnju struje.

Gore u sred dana zbog katastra rasvete: Ulično osvetljenje u Vranju Gore u sred dana zbog katastra rasvete: Ulično osvetljenje u Vranju

Ovu pojavu neki Vranjanci prijavili su Direkciji za izgradnju grada koja plaća račune za ulično osvetljenje, jer je samo pre mesec dana celo Vranje bilo u mraku zato što je grad zakasnio sa uplatom računa za struju, pa je EPS isključio javnu rasvetu.

U tom trenutku dug za struju prema „Jugoistoku“ bio je nešto manji od 2,5 miliona dinara, uključujući i rate za reprogram starog dugovanja.
 

Prema rečima nadležnih u Direkciji ulična rasveta upaljena je protekle nedelje i danju iz opravdanih razloga. U pitanju je realizacija projekta izrade katastra javne rasvete, a u cilju povećanja energetske efikasnosti.

Dragan Stojković, direktor preduzeća, kaže da je Direkcija za izgradnju u Vranju jedina u Srbiji koja radi katastar javne rasvete.

- Periodično i pojedinačno palimo svako merno mesto, a naše ekipe na terenu vrše brojanje i skiciranje, koja područja se napajaju sa kog mernog mesta.  

Sa tim katastrom tačno će se znati broj sijaličnih mesta i sa kog mernog mesta se napaja koja ulica i koliko potrošačkih mesta ima. U samom gradu ima 100 mernih mesta .

Akcija će trajati još dve nedelje. To je preduslov za dalje razgovore sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj u delu finansiranja u oblasti javne rasvete, a radi povećanja energetske efikasnosti u gradu – kaže Stojković.

Direktor Direkcije napominje da su dugovanja za javnu rasvetu  od pre mesec dana izmirena i da u letnjem peridu u proseku mesečno se ulična rasveta plaća od 2,1 do 2,5 miliona dinara a zimi preko tri miliona.

- Možda će ova akcija za neki procenat povećati potrošnju, ali je nužna mera.

Mi jednog dana moramo da snimimo stanje i uradimo katastar koji će koristiti Direkciji i gradu za dalje unapređenje funkcionisanja javne rasvete i štednje koja treba da se uredi u budućem periodu u smislu energetske efikasnosti – objašnjava Stojković.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: