KO PLAĆA ŠTETU ZA POZORIŠTE: Opštinari gone Bankovića

Lokalne vesti - Ponedeljak 23.11.2015 - 21:53

Rukovodstvo Grada Vranja namerava da štetu nastalu korišćenjem zagađenog oplatola u prvoj fazi radova sanacije pozorišta naplati od izvođača radova Građevinskog preduzeća „Banković“ iz Crne Trave.

Verovatno će zadnju reč morati da da sud Verovatno će zadnju reč morati da da sud

Gradonačelnik Zoran Antić poziva se na član 12 ugovora sklopljenog između pomenute firme i lokalne samouprave kao naručioca posla. U njemu se između ostalog kaže da su stavke ugovora jasne u slučaju da je zbog upotrebe nekvalitetnog materijala ugrožena bezbednost objekta.

- Naručilac ima pravo da traži da izvođač poruši izvedene radove i da ih o svom trošku ponovo izvede u skladu sa tehničkom dokumentacijom i ugovornim odredbama - poziva se Antić na pomenuti član 12 dvostranog ugovora.

U tom članu se još kaže da „ako naručilac utvrdi da upotrebljeni materijal ne odgovara standardima i tehničkim propisima, zabranjuje njegovu upotrebu“ i naglašava da je u slučaju spora „merodavan nalaz ovlašćene organizacije za kontrolu kvaliteta“ ( u ovom slučaju Instituta „Vinča“ koji ne ide u prilog Bankoviću).

Vlasnik preduzeća koje je izvodilo radove na pozorištu u sklopu prve faze Boban Banković izjavio je prošle sedmice za OK portal da nema nameru da nadoknađuje bilo kakvu štetu dok se konačno ne utvrdi šta se zapravo u pozorištu dogodilo, da li je zaista korišćen kontaminirani oplatol. Podsetio je da je objekat po završetku radova predao naručiocu koji nije naveo nijednu primedbu.


- Nemam ništa protiv Bobana Bankovića, ali ugovor je jasan po pitanju štete. Oni će snositi troškove, bilo to na dobrovoljnoj bazi ili preko suda. Mislim da im se više isplati da to bude dobrovoljno jer će u suprotnom plaćati i dodatne, sudske troškove - navodi gradonačelnik Antić.

Gradski pravobranilac Dragan Mihajlović insistira na tome da je Grad preduzeo sve na zaštiti imovinskih prava lokalne samouprave, što znači i mogućnost naplate štete preko suda.

- Ako visina sredstava od bankarske garancije ne bude dovoljna da se šteta sanira, idemo na sud - najavljuje Mihajlović.

Banković se u celoj ovoj priči poziva na član 179 Zakona o obligacionim odnosima u kome se kaže da za štetu odgovara onaj ko stavi u promet svoj proizvod, a ne i onaj ko ga koristi.

OK portal saznaje u Gradskoj upravi da je Bankoviću dat rok od pet dana da dođe i u skladu sa ugovorom započne razgovore sa opštinarima u vezi sa otklanjanjem nedostataka na gradilištu, ali je on odgovorio negativno, obrazlažući da je u pozorište ugradio propisane i atestirane materijale.



Očito će o ovom pitanju konačnu reč morati da da sud. Podsećanja radi, na uzorcima drvene oplate i betona iz Pozorišta „Bora Stanković“ koje su stručnjaci Instituta za nuklearne nauke „Vinča“ uzeli pre mesec i po dana konstatovano je prisustvo policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH), fenolnih materija i niskih koncentracija isparljivih aromatičnih ugljovodonika (BTEX), potencijalno opasnih po zdravlje ljudi.

Laboratorija za fizičku hemiju instituta „Vinča“ u svom stručnom mišljenju od 26. oktobra ove godine dokazala je da je na zgradi vranjskog pozorišta za izlivanje betona korišćen isti oplatol kojim je premazivana oplata na tzv. „smrdljivim zgradama“ u naselju „Dr Ivan Ribar“ u Beogradu.

 Metoda kojom je ovo utvrđeno predstavlja poklapanje uzoraka oplatola sa vranjskog i beogradskog gradilišta po modelu otiska prsta i iznosi sto odsto. Ustanovljeno je da je reč o proizvodu firme „Ekosekund“ d.o.o. Beograd. Vlasnik firme GP „Banković“ ostaje pri tvrdnji da je tokom prve faze rekonstrukcije i sanacije vranjskog pozorišta koristio oplatola marke NIS.

 


 

Ovaj tekst objavljen je uz podršku Ministarstva kulture i medija Vlade Srbije, u okviru projekta „Ekologija - šansa juga Srbije“. Stavovi izneti u tekstu isključiva su odgovornost OK Radija i ni na koji način ne predstavljaju stavove i mišljenja Ministarstva kulture i medija.


 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: