Ko smara i hejtuje, frik ili fejk?

Lokalne vesti - Ponedeljak 21.04.2014 - 14:40

Mladi u Vranju se sve više koriste svojim novim, sopstvenim žargonom, zbog čega je pripadnicima starijih generacija, naročito roditeljima, vidno otežano sporazumevanje sa njima.

Ilustracija Ilustracija

Često nerazumljivi ostatku Srbije, mladi, a naročito tinejdžeri, su danas podjednaka misterija glede govora onima koji su premašili 35. godinu života.

Vranjski jezik onakav kakav je, neopterećen gramatičkom formom i slobodan od padežnih oblika čini se polako gubi svoju draž kada recimo čujete rečenicu “ Pogle onog teču što cepa mečku, iskidaja bi ga na keca sa bembaru”, ili u prevodu “vidi onog glupaka koji vozi mercedes, pretekao bih ga iz prve sa BMW”) .

Mladi žargonom olakšavaju međusobnu komunikaciju koja nije opterećena stručnim izrazima i književnim jezikom, već sami uobličavaju svoj govor kako bi lakše komunicirali.

U žargonu ne postoji dvojba oko pravilne forme reči i kao takav služi za brzo sporazumevanje kome teže mladi.

“Te đozle su ti skroz in” , veoma je kraće za reći nego li “naočare koje nosiš su veoma moderne” ili “ Matorci me smaraju što blejim van gajbe” što bi trebalo da znači “ Roditelji mi pridikuju što većinu vremena provodim van kuće”.

Žargoni oslikavaju i pripadnost određenoj društvenoj grupi, kreira status u društvu. Oni koji ih koriste žele biti upadljivi, žele da se nečim ističu kako pred vršnjacima tako i starijima.

“Cipele su skroz fejk” (cipele su kopija) , “danas sam u daunu” ( danas se ne osećam dobro) , “ idemo u šoping do mola” ( idemo u kupovinu u tržnom centru), “ bio neki parti al svi bili grob” ( bila neka žurka ali su svi sedeli umesto da igraju).

Neretko ćete čuti kako neko nekog “ hejtuje” (mrzi) , ali ne bi trebalo da vam bude ni strano ako vas neko “ bunari” (lažima ubeđuje).

Pohvalno je ako ste “ vrh” (najbolji) ,  ali ne i ako ste “smor” (dosadni).

Ako vas je neko “startovao” imao je nešto da vas pita, mada ima i “frikova” (čudaka) sa raznim idejama.

Mnoge žargone mladi su preuzeli od starijih, pa je ukrasti i dalje “đipiti”, “pis” je mir , pare su “ šuške” a , nekadašnji “ buraz” sada je  “tebra”.

Žargoni sa metaforičkom upotrebom uglavnom opisuju telo, seksualnost i dosta čest poprimaju vulgarne oblike. Tako imamo mačke, ribe, pastuve, mafijaše…

Posebno se ističu žargoni na “ šatrovačkom” koji se kreiraju zamenom redosleda slogova.  Tako nam se vrlo često nešto “ đasvi” (sviđa), malo je “ loma” , “ljakse” je seljak , a “ vugla” glava.

Milan Zdravković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: