KOLIĆ: Znamo šta nas čeka

Lokalne vesti - Sreda 28.12.2016 - 00:37

Vranje - Aleksandar Kolić, predsednik Skupštine SO Trgovišta ističe da mu je izuzetno lako da vodi lokalni parlament, u situaciji kada tamošnji parlament ima većinu koju čini 21 odbornik SNS - a.

Aleksandar Kolić FOTO S.  Tasić/OK Radio Aleksandar Kolić FOTO S. Tasić/OK Radio

Kolić naglašava da se sve odluke donose  jednostavno i lako, a za njih uglavnom glasa i opozicija koju čine četiri odbornika.

Predsednik Skupštine u Trgovištu kao prioritete u razvoju opštine navodi povećanje nataliteta i sprečavanje migracija, ali i razvoj poljoprivrede i turizma.
 
OK RADIO: Odnos snaga u Skupštini Trgovišta je takav da SNS ima 21 odbornika od ukupno 25, da li parlament lakše funkcioniše sa takvom parlamentarnovm većinom?

KOLIĆ: Sve one odluke koje su na dnevnom redu Skupštine usvojene su jednoglasno, što znači i da je opozicija  glasala za njih.

Smatram da sve te odluke, koje su se našle pred odbornicima, kvalitetene i dobre i u interesu svih građana.

Koje su najvažnije odluke koje je skupština u ovom sazivu usvojila i da li je bilo rebalansa budžeta?

- Bilo je rebalansa, i to su neke tehničke stvari, koje nam je finansijska služba dostavila.

Za narednu godinu je usvojen budžet , izglasan jednoglasno na preko 360 miliona dinara, a projektovan da bude razvojni.
 
Najveći novac opredeljen je za poljoprivredu, razvoj infrastrukture i socijalna davanja. Budžet je usvojen jednoglasno i pohvaljen je od strane opozicionih odbornika.

Prvi put u istoriji parlamentarizma u Trgovištu dešava se da opozicija glasa za predlog budžeta i da ga hvali.

Koji su najvažniji rezultati delovanja ove vlasti u Trgovištu za proteklih nekoliko meseci od njenog konstituisanja?

- U Trgovištu već dugi niz godina vladao je negativni trend što se tiče nataliteta. Mi smo preuzeli odgovornost u rešavanju tog problema.

Dali smo različite subvencije za razvoj porodice, sklapanje brakova, porodilje.

Sve majke prilikom rođenja deteta od dobijaju po 15.000 dinara, bez obzira da li su zaposlene ili ne, dok nezaposlene majke dobijaju i po 10.000 dinara mesečno dok beba ne napuni godinu dana.

Za sam čin sklapanja braka svaki par dobija po 10.000 dinara.Izdvojili smo i sredstva za vantelesnu oplodnju, i to 350.000 po paru. Opština dodeljuje 150.000 dinara podsticaja za neženje i udavače.

Svako ko je napunio 35. godina, i pritom nije oženjen, a ima prebivalište u opštini Trgovište, može da se prijavi na konkurs, bilo da su momak ili devojka.

S obzirom da opština Trgovište po nekim statističkim podacima, spada u red najnerazvijenijih, što se tiče standarda života, kako uspevate da obezbedite ta sredstva?

- Sredstva uglavnom obezbeđujemo preko transfera sa državnog nivoa. Imali smo ranije i transfer solidarnosti za nerazvijene opštine.

U međuvremenu je je ukinut, tako da sada i naša opština dobija osnovni transfer , kao i sve druge opštine.

Ima li pomaka po pitanju prekogranične saradnje, s obzirom na geografski položaj opštine Trgovište?

- Mi smo sa Bugarskom radili na iskorišćavanju sredstava iz programa prekogranične saradnje. Zatim, imali smo aktivnosti na osposobljavanju kadrova za izradu projektne dokumentacije. Zajedno sa opštinom Surdulica radili smo taj projekat.

Dosta smo sarađivali sa Progresom, dao nam je sredstva za kupovinu kamiona smećara, zatim sredstva za fabriku za otpadne vode.

Trudimo se da iskoristimo svaku mogućnost, i javljamo se na svaki konkurs.

Teško je da uhvatimo korak sada, jer je Trgovište godinama unazad bilo u zaostatku.

Budžet je projektovan da bude razvojni, šta će biti prioritet ove vlasti?

- Na prvom mestu razvoj poljoprivrede i turizma. Svesni smo mi da ne možemo da proizvodimo i da pravimo automobile. Vraćamo se na ono što su naši resursi i sa čime raspolažemo.

Imamo investitore koji su uložili u obnovljive izvore energije, u šest mini hidroelektrana.  Računamo na ulaganja i u obnovljive izvore energije na vetar, tako da tu su neke šanse.

U poljoprivredi  imamo uslove za razvoj voćarstva i sitnog stočarstva. Nemamo neke druge uslove. Uložili smo u borovnicu, malinu podelivši  određen broj sadnica.

Ima li pomaka na polju razvoja privrede?

- U Trgovištu postoje pogoni u kojima se proizvode gornji delovi obuće, gde radi oko 150 radnika. “Simpo” proizvodi bebi krevetiće, koji odlaze u izvoz. “Jumko”, ima svoj pogon ovde.

U čitavom Trgovištu zaposleno je oko 1.000 ljudi što u javnom sektoru, a što u privredi.

Kako sarađujete sa ostalim opštinama u okrugu?

- Sa svim opštinama u okrugu sarađujemo odlično, i ne samo sa njima.

Ove godine smo se pobratimili sa opštinom Mali Zvornik, tako da svako ko hoće da sarađuje sa nama je dobro došao u Trgovište.

 

Ovaj tekst proizveden je uz podršku opštine Trgovište u okviru medijskog projekta izveštavanja o događajima iz ove opštine. Stavovi izneti u njemu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: