KRALJ ŠEĆERA u sukobu interesa

Lokalne vesti - Sreda 07.09.2016 - 22:58

Dragan Popović, direktor Ugostiteljskog preduzeća Vranje, koje je u vlasništvu države i koje je prošle godine zatvoreno, godinama unazad nabavljao je šećer, med, kašičice i čačkalice od firme „SMS Pak“, koja je u vlasništvu njegove supruge Slavice, suprotno Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Popović je na čelu Ugostiteljstva od 1991. godine FOTO OK Radio Popović je na čelu Ugostiteljstva od 1991. godine FOTO OK Radio

Prema navodima u dokumentima u koje je OK Radio imao uvid, Popović je od 1991. godine obavljao poslove direktora, a poslovna saradnja između UP Vranje i „SMS Paka“ započeta je 2008. godine i trajala je do sredine 2014. godine.

Ono što je u ovom slučaju sporno je to što za nabavku ove robe nije raspisivana javna nabavka, kako bi mogli i ostali zainteresovani da se jave kao ponuđači, uz obrazloženje u pomenutim dokumentima da  vrednost robe nije veća od 500.000 dinara.

Prema Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije funkcioner ne sme da koristi javnu funkciju za sticanje bilo kakve koristi ili pogodnosti za sebe, ali ni povezano lice.

A povezano lice u ovakvom kontekstu je i supružnik funkcionera, pa se shodno ostalim odredbama ovog zakona funkcioner, u ovom slučaju Dragan Popović, našao u sukobu interesa.

Oni koji su smatrali da su zbog ovakvih poteza Popovića oštećeni, podneli su i krivične prijave.

Prema navodima iz Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju,  protiv Dragana Popovića se trenutno vodi pet predmeta, ali nije tačno precizirano da li se neko od njih i odnosi na ovaj slučaj o trgovini šećerom.

Četiri predmeta su u postupku dokaznih radnji, a kod jednog je podignut optužni predlog.

Prema rečima jednog od distributera, Popović je javnim preduzećima i firmama u Vranju godinama prodavao šećer, bez ikakve šanse da iko od drugih dobavljača priviri u ovom poslu.

- Trpimo nenormalnu štetu, a neko na crno zgrće ogromno bogatstvo.

Prodaje šećer ispod tržišne cene i onemogućava nam da radimo
- kaže ovaj sagovornik OK Radija, koji insistira na anonimnosti.

Vranjske ugostitelje preuzela je Agencija za privatizaciju još 2002. godine, ali je firma, posle niza neuspešnih pokušaja prodaje,  zaključkom Vlade 2011. godine postala državna svojina, sada pod imenom Privredno društvo “Ugostiteljsko preduzeće Vranje”.

Na kraju, ovo nekada uspešno društveno preduzeće zatvoreno je maja 2015. godine zbog neizmirenih dugovanja prema EPS-u, kada je i isključena struja u svim objektima koje preduzeće poseduje.

- Ovakav način trgovine šećerom je direktno išao na štetu  Ugostiteljskog preduzeća, a u korist Popovića.

“SMS Pak” napravio veoma dobar posao poslujući sa lokalnim javnim preduzećima.

Kesica običnog šećera koštala je za javna preduzeća 1,5 dinar, žuti šećer je tri dinara po komadu, a folija meda 20 dinara.


Od džaka šećera od 50 kilograma, napuni  se oko 11.000 kesica šećera.

Šećer se inače kafićima prodaje po ceni od 0,7 do 0,8 dinara po kesici. To je cena onih koji imaju pakericu
- kaže sagovornik OK Radija.

Popović nije odgovarao na pozive OK Radija, a u preduzeću “SMS Pak” se takođe niko nije javljao.

Prilikom istrage o ovom slučaju kupovine šećera, Slavica, supruga Dragana Popovića i vlasnica “SMS Paka” izjavila je u da se ne seća da su bila tri ponuđača  prilikom  dobijanja ovog posla o prodaji šećera Ugostiteljskom preduzeću, što je zakonski uslov da bi tender mogao da se održi.

Popović je u istrazi izjavio da  je u nekom zakonu pročitao,  da nije potrebna javna nabavka za ovakvu  vrednost robe od 400.000 dinara, ali nije mogao da navede o kom zakonu je reč.

 

Ovaj tekst prizveden je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja u okviru projekta "Stop kriminalu, stop korupciji". Stavovi izneti u njemu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: