Kratak vodič: Beba i leto

Zivot i stil - Sreda 09.07.2014 - 07:05

Leto sa mališanima zna da bude pravi izazov, osim malo veće plažne torbe u kojoj će se naći kreme, voda i još svašta nešto, potrebno je da poštujete i ova pravila.

flickr.com flickr.com

Zaštita od sunca

Nežna dečja koža zahteva specijalnu negu jer lako gori, pa je adekvatna zaštita veoma bitna. Važno je da znate da su opekotine od sunca iz najranijeg doba povezane sa povećanim rizikom od dobijanja melanoma kasnije u životu. Svakako koristite najjači faktor i nikako ne izlažite dete direktnom suncu.

Ako ste na plaži obavezno obezbedite suncobran, ili neki prirodni hlad. Bilo da ste na odmoru ili u gradu ne izvodite decu u periodu između 12h i 17h. Sunce je u ovom periodu najjače i veoma štetno za mališane, ali i odrasle osobe.

Ono što svakako ne treba da zboravite jeste da se opekotine od sunca mogu dobiti i kada je oblačan dan, zato preduzmite mere zaštite i kada je oblačno.

Letnja odeća

Kada birate odeću za decu, osim svetlih i prirodnih tkanina obratite pažnju i na samo tkanje. Preporuka je da dete oblačite u stvari koje su gusto tkane jer i na taj način pojačavate zaštitu. Ako niste sigurni kako da proverite da li je nešto gusto tkano, upalite lampu prinesite komad odeće do nje i ako svetlos prodire kroz materijal onda ta stvar nije najbolji izbor za vaše dete. Osim adekvatne odeće, leti je šeširić obavezni deo garderobe pri svakom izlasku napolje.

Dehidratacija

Produženi boravak na suncu povećava rizik od dehidratacije. Majke koje doje znaju da je voda sastavni deo majčinog mleka, ali kod starije dece ili kod beba koje se ne hrane majčinim mlekom voda može poslužiti za rehidrataciju, međutim, ona ne sadrži važne elektrolite kao i majčino mleko, pa je potrebno da obratite više pažnje na njih. Simptomi dehidratacije su smanjeno mokrenje, topla kože i suve usne. Ipak, ako posumnjate da je beba dehidrirala najbolje je da se obratite pedijatru.

Bezbednost u bazenu

Bebama mlađim od 4 meseca se bazen nikako ne preporučuje jer tako male bebe nisu u stanju da efikasno regulišu telesnu toplotu. Mnoga istraživanja su pokazala da boravak u hlorisanoj vodi kod tako male dece može povećati rizik od bronhitisa i drugih respiratornih infekcija. Oprezno i sa starijom decom. Svaki detetov boravak u vodi, bilo da se radi o bazenu ili moru, je potencijalna opasnost pa je neophodno da dok je dete u vodi stalno bude pod vašim nadzorom.
 

SUPER ZENA, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: