Lideri Albanaca u Beogradu sa RAMOM

Lokalne vesti - Četvrtak 13.10.2016 - 08:57

Vranje - Lideri političkih partija Albanaca sa juga Srbije u četvrtak se u Beogradu sastaju sa premijerom Albanije Edijem Ramom.

Edi Rama prošle godine u Preševu FOTO A. Stojković/OK Radio Edi Rama prošle godine u Preševu FOTO A. Stojković/OK Radio

Predviđeno je da oni tom prilikom razgovaraju o položaju Albanaca u tri opštine na jugu Srbije.

Ovom sastanku neće prisustvovati svi predstavnici albanskih političkih partija sa juga Srbije, što zbog obaveza, a što zbog toga što nisu dobili poziv.

Jedan od onih koji će se sastati sa Ramom  je i Jonuz Musliju, predsednik Nacionalnog savet Albanaca i lider  jedne od najvećih partija u Bujanovcu Pokreta za demokratski progres (PDP).

Musliju najavljuje da  će, što se položaja Albanaca na jugu tiče, preneti premijeru Albanije da od 2002. godine pa na dalje nije bilo nikakvih pomaka po pitanju integracije Albanaca, kada je reč o odnosu institucija države Srbije prema njima.

- Nije učinjeno ništa po pitanju integracije Albanaca, nije urađeno ništa po pitanju obrazovanja niti u vezi problema zapošljavanja.

Nemamo slobodu kretanja, ni politički status u Preševskoj dolini.

Svi ti problem će biti tema razgovora na sastanku. Po pitanju pozitivnih stvari još uvek ne vidim svetlo na kraju tunela, jer treba mnogo toga promeniti.

Nije isti položaj na jugu Srba, Roma i Albanaca, jer primera radi, Srbi se zapošljavaju u vojsci, policiji, državnim firmama, a Albanaca nema nigde u tim institucijama
  - smatra Musliju.

Sastanku neće prisustvovati Nagip Arifi, iz Demokratske partije u Bujanovcu (DP) zbog, kako je rekao, neodložnih obaveza koje ima.

U Beogradu neće biti ni Skendera Destanija, iz Demokratske unije doline (DUD), koji kaže da nije dobio poziv za ovaj sastanak.

- Ja nisam pozvan na sastanak. Ne znam zbog čega me nisu zvali - kaže Destani.

Ostali predstavnici Albanaca sa juga Srbije Šaip Kamberi, predsednik opštine Bujanovac, zatim Ragmi Mustafa, lider Demokratske partije Albanaca (DPA) iz Preševa, kao ni Riza Halimi, lider Partije za demokratsko delovanje (PDD) iz Preševa, nisu odgovarali u četvrtak ujutru na pozive OK Radija.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: