Ljiljana Habjanović predstavila Goru preobraženja

Lokalne vesti - Subota 20.02.2016 - 12:22

Ljiljana Habjanović Đurović bila je u petak gošća književne večeri u organizaciji Foruma žena Demokratske stranke Vranje, kojom je obeležen Međunarodni dan maternjeg jezika.

Ljiljana Habjanović na promociji u Vranju; Foto: D. Ristić Ljiljana Habjanović na promociji u Vranju; Foto: D. Ristić

U potpuno ispunjenoj sali Omladinskog kulturnog centra, popularna spisateljica je predstavila svoju poslednju knjigu, roman "Gora preobraženja".

Ovaj roman je sedmi po redu iz njenog duhovnog ciklusa koji je 2001. godine najavila knjiga "Petkana" o Svetoj Petki.

Govoreći o predistoriji nastanka svoje poslednje knjige, Ljiljana Habjanović Đurović je otkrila da je o Savindanu 2009. godine sanjala Svetog Savu i da joj je prva misao nakon buđenja bila da mora da napiše knjigu o Svetom Savi.

- Pripremajući se za pisanje, ja sam obišla skoro sva mesta na kojima je bio Sveti Sava: u Svetoj zemlji, na Maloazijskoj obali, u Judejskoj, Egipatskoj i Sinajskoj pustinji, zatim u manastiru Svete Katarine, u pećini Jovana Lestvičnika u kojoj je nastala čuvena knjiga "Lestvica" i mnoga mesta u našoj zemlji značajna za Savin život.

U manastiru Mileševa izneli su iz oltara Savinu ruku i dozvolili su da je celivam, a u Žiči su mi dozvolili da ostanem u Savinoj keliji na mestu na kome je Sava stajao sa Bogom licem u lice
– rekla je spisateljica.

Pored toga, ona je pročitala knjige Savinih biografa, istorijske knjige iz vremena u kojem je živeo Sveti Sava, kao i knjige o njegovom bogoslovlju.

Knjiga je pisana tri godine, sa kratkom dvomesečnom pauzom, u periodu od juna 2012, pa do avgusta 2015. godine.

- Sveti oci kažu da kod ikonopisaca, sveti sadejstvuju prilikom slikanja ikona na kojima je prikazan njihov lik.

Ja sam se molila Svetom Savi da, ako želi da ja napišem tu knjigu, da i on sadejstvuje u oslikavanju svog lika, ne bojom i četkicom, nego rečima i povremeno sam osećala Savino živo prisustvo dok sam pisala ovaj roman.

Ja se usuđujem da kažem da ovo nije moja, nego Savina knjiga i da sam ja tu bila samo blagosloveni posrednik
– rekla je Ljiljana Habjanović Đurović.

Književnica je za pisanje romana dobila blagoslov mitropolita Amfilohija, ali i blagoslov patrijarha Irineja.

- Saznavši o čemu pišem u svojoj novoj knjizi, patrijarh mi je rekao da pišem i da vodim računa, jer moram da ispunim veliku prazninu.

Ja isprva nisam razumela njegove reči, ali kasnije, čitajući literaturu o Svetom Savi, shvatila sam na šta je patrijarh mislio.

O Svetom Savi su pisali mnogi, ali su skoro svi prikazivali jedan beživotan lik, jer su skoro svi prikazivali Savu bez Hrista, a bez Hrista Rastko nikada ne bi postao Sveti Sava i nikada ne bi bio večita svest i savest srpskog naroda
– ispričala je spisateljica.

Roman "Gora preobraženja" je najprodavanija knjiga na prošlogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu, gde je premijerno predstavljen čitalačkoj publici.

Ljiljana Habjanović Đurović je treći put gošća Foruma žena Demokratske stranke Vranja na Međunarodni dan maternjeg jezika.

Ove književne večeri su redovno odlično posećene i pozitivni utisci i gošće i domaćica su odlučili da se već ugovori naredno gostovanje popularne književnice.

- Večeras smo se već dogovorili da ponovo dođem 2018. godine, kad bude objavljena moja nova knjiga – najavila je Ljiljana Habjanović Đurović.

Forum žena DS-a Vranje tradicionalno obeležava Međunarodni dan maternjeg jezika prigodnim književnim manifestacijama.

Ovaj dan se u celom svetu obeležava svakog 21. februara, počev od 1999. godine, s ciljem unapređenja, učenja i razvoja maternjeg jezika i negovanja jezičke i kulturne različitosti i multijezičnosti.
 


Ovaj tekst objavljen je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije u okviru projekta "Kulturni katapult". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost OK RADIJA i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Ministarstva.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: