Izložba “Borcima oslobodilačkog rata 1941 - 1945 na jugu Italije” u Vranju

Lokalne vesti - Četvrtak 02.05.2024 - 10:00

SUBNOR iz Vranja u saradnji sa ANRI Udruženjem partizna Italije, Udruženjem “Kamp 65” Altamura i CNJ Italijanskom koordinacijom za Jugoslaviju u vranjskoj Galeriji Narodnog muzeja, 10. maja, u 19 časova, organizovati izložbu fotografija.

Foto: S.Tasić/ OK Radio Foto: S.Tasić/ OK Radio

Takođe, biće organizovano i predavanje i prikazivanje dokumentarnog filma o ”Kamp - u 65” i Spomen kosturnici palih Jugoslovena 1941 - 1945 na groblju Barleta.

Inače “Kamp 65” osnovan je 1942. godine. Bio je najveći italijanski logor za ratne zarobljenike iz Drugog svetskog rata i mogao je da primi 12.000 zatvorenika.


U jesen 1943. godine logor su evakuisale i ponovo zauzele savezničke trupe koje su ga koristile za obuku jugoslovenskih partizana pripadnika poznatih kao”prekomorske brigade”.

U novembru 1950. logor je predat Ministarstvu unutrašnjih poslova Italije koji ga je transformisao u Sabirni centar za izbeglice iz oblasti oko Trsta, iz Italije sa dalmatinske obale i Afrike.

Spomen kosturnica palim Jugoslovenima u Prvom i Drugom svetskom ratu na groblju u Barleti podignuta je krajem šezdesetih godina.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: