MEČKA sišla do HANA

Lokalne vesti - Utorak 11.07.2017 - 10:35

Vranje – Žitelje Vladičinog Hana je uznemirila vest da je na izlazu iz ovog grada, prema Polomu, u noći između nedelje i ponedeljka viđena mečka.

Medved na Kukavici u novembru 2015. FOTO: N. Ristić/OK Radio Medved na Kukavici u novembru 2015. FOTO: N. Ristić/OK Radio

Mada nema materijalnih dokaza, niti zvanične potvrde, očevdac je slučaj prijavio nadležnima, pa su o viđenju sa ovom divljom životinjom obavešteni lovačko udruženje i šumska inspekcija.

Dalibor Mitić, upravnik lovišta „Vlajna“ iz Vladičinog Hana je potvrdio da im je slučaj prijavljen.

- Očevidac je, kako kaže, vraćajući se sa posla, u nedelju oko ponoći, video mečku.

Susret je iznenadio i uplašio i životinju i čoveka, tako da su počeli da beže jedno od drugoga.

Prema njegovim rečima, mečka je prešla reku i pobegla prema planini Kukavici
– kaže Mitić.

Iako je vrlo redak slučaj da u potrazi za hranom medved siđe do naseljenog mesta, to nije nemoguće, jer su pre nedelju dana u Suvojnici kod Surdulice uslikani medveđi tragovi.

- Moguće je da se životinja u potrazi za hranom uputi i do urbanih sredina, jer je trenutno velika suša.

U blizini Hana je veliki šumski kompleks Cerovac, a tu je i Kukavica, gde je poslednji put medved viđen januara prošle godine – navodi Dalibor Mitić.

Vladica Stanković iz Udruženja za zaštitu gmizavaca i životne sredine „Poskok“ iz Vladičinog Hana kaže da je važno da se ne podleže panici.

- Ukoliko neko doživi susret sa medvedom, slučaj treba da prijavi nadležnim službama, ali upozoravam da se radi o životinji pod zaštitom države.

Medvedi su ugrožena vrsta i nikako se ne smeju ubijati, jer je to krivično delo.

Ta mečka koja je viđena je ili zalutala, ili je u prolazu, ali u svakom slučaju, medvedi iz naših krajeva su biljojedi, tako da ne prave štetu domaćim životinjama
– kaže Stanković.

Poslednji dokumentovani susret sa medvedom u ovim krajevima dogodio se u novembru 2015. godine, kada je Nenad Ristić, lovac iz Vladičinog Hana fotografisao mrkog medveda na planini Kukavici.

Prema procenama stručnjaka, u celoj Srbiji ima samo pedesetak primeraka ove vrste medveda.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: