MIGRANTI U MOTELU: Vranje nema razloga za STRAH

Lokalne vesti - Sreda 07.06.2017 - 08:49

Ivan Mišković iz republičkog Komeserijata za izbeglice i migracije kaže da su migranti, smešteni u nekadašnjem Motelu Vranje, tu samo privremeno i da je svim izbeglicama Srbija samo stanica ka željenim destinacijama.

Migranti Preševu FOTO OK Radio Migranti Preševu FOTO OK Radio

U objektu nekadašnjeg Motela Vranje, koji je adaptiran u prihvatni centar za izbegle sa 240 mesta, smešteno je 135 migranata iz Avganistana, uglavnom porodica sa decom, uz samo nekoliko maloletnika bez pratnje.

 

- Izbegli su u Vranje raspoređeni kako bi se teret migrantske krize ravnomerno rasporedio.

 

Nemamo planove za prihvat novih prognanika, jer sve zavisi od toga kako se budu kretala dešavanja sa migrantima, ali u suštini, njihov broj u Srbiji se polako smanjuje – kaže Mišković.

 

Otkako je zatvorena zapadnobalkanska ruta, period zadržavanja migranata se produžio, ali svima njima je cilj neka od zapadnoevropskih zemalja, navodi Mišković.

 

On dodaje da su određene neproverene glasine o problemima koje su, navodno, migranti pravili u nekim gradovima, potpuno bez osnova i da građani Vranja, kao i građani drugih gradova u kojima su smeštene izbeglice, mogu da budu spokojni.

 

- Centri za smeštaj migranata kojima upravlja Komeserijat za izbeglice su otvorenog tipa, što znači da oni imaju slobodu kretanja kao i bilo koji građanin Republike Srbije, što je u skladu sa najboljim svetskim standardima i praksama.

 

Migranti, nakon popisa i doručka mogu da slobodno napuste centar, uz javlajnje obezbeđenju i imaju obavezu da se vrate do povečerja.

 

Ipak, građani nemaju razloga da strepe, zvanična statistika pokazuje da migranti ne izazivaju incidente, jer je njima potrebno sve, osim nekog suvišnog kontakta sa našom policijom – odgovara Ivan Mišković iz Komeserijata za izbeglice i migracije Republike Srbije.

 

U prihvatnom centru u Preševu, odakle su migranti prebačeni u Vranje, trenutno se nalazi 431 izbeglo lice, dok ih je u čitavoj Srbiji oko 6.000.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: