Milošević dobitnik "Borine nagrade"

Lokalne vesti - Sreda 19.03.2014 - 13:31

Vranje - Dobitnik književne nagrade „ Borisav Stanković“ za 2013. godinu je srpski pisac u dijaspori, Petar Milošević .

Sa llica mesta Sa llica mesta

Miloševiću je ova nagrada pripala za roman „ Tinja Kalaz“ u čijoj se osnovi nalazi uzbudljiva priča, sentimentalnih reminiscencija na dane mladosti, ali i istorijskih konotacija.

Sve je bazirano na pozorišnoj predstavi Borine „Koštane“ u izvođenju učenika srpske gimnazije u Pešti.

U obrazloženju tročlanog žirija navodi se da Petković zaslužuje da ponese nagradu koja nosi ime velikog književnika Borisava Stankovića zbog izuzetnih pripovedačkih niti i rukavaca i kombinovanja različitih pripovedačkih perspektiva u kojima su prožete i brojne literalne ali istorijske činjenice.

Nagrada će dobitniku biti uručena poslednjeg dana obeležavanja „Borine nedelje“ , u subotu 29. marta, u Galeriji Narodnog muzeja.

Po rečima Miroslava Mihailovića Cere, urednika Književne zajednice „Borisav Stanković“, ove godine se dobitnik nagrade obelodanjuje u Vranju jer je, po njegovim rečima, to uzrokovano malo iz nužde, a malo i iz kurioziteta.

Inače, nagrada se sastoji od bareljefa sa likom Bore Stankovića, unikatne  diplome rađene na koži i novčanim iznosom koji bi ove godine trebao da iznosi 200.000 dinara.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: