MLADENOVIĆ: Han kao uređena evropska opština

Lokalne vesti - Sreda 26.10.2016 - 23:26

Vranje - U Vladičinom Hanu su u toku ove godine u različitim fazama otvoreni novi ili modernizovani pogoni u nekoliko fabrika, dosta toga urađeno na polju infrastrukture, isplaćena su sva dugovanja, a planovi za budućnost su takvi da je cilj da ovo mesto postane moderna evropska opština, poručuje njen predsednik Goran Mladenović.

Mladenović FOTO OK Radio Mladenović FOTO OK Radio

U intevjuu za OK Radio Mladenović otvoreno govori o aktuelnom trenutku u Hanu, ali i o vremenu koje dolazi.

OK RADIO: Prilikom nedavne posete jugu Srbije, premijer Aleksandar Vučić ukazao je na to da je Vladičin Han od nekada zamrlog mesta postao najživlje mesto na jugu zemlje. Kako ste to uspeli da izvedete?

MLADENOVIĆ: Predstavili smo naš program u 16 tačaka i taj program predstavili javnosti prilikom imenovanja za predsednika opštine. Njegova srž je ono što je važno da se uradi za građane opštine Vladičin Han i privredu.

Centralna figura tog programa je običan čovek, njegov posao, ono što može da olakša život njemu i svima nama u Vladičinom Hanu.

I mogu da kažem da sam optimista i smatram da možemo da sve proklamaovane tačke završimo u predviđenom roku.

Koji su najvažniji rezultati  nove vlasti u Vladičinom Hanu za protekla četiri meseca od njenog zvaničnog formiranja?

Po planu idu sve aktivnosti vezane za „Teklas“ , što je najvažnije pitanje, a ekonosmski program i napredak je pitanje svih pitanja u Srbiji. U “Teklasu” je za poslednjih šest meseci zaposleno 200 ljudi, tu se odvija proizvodnja autodelova za najpoznatije svetske brendove.

Uspeli su da rekonstruišu i drugu halu,  u kojoj će raditi još 400 ljudi. Planiraju da do kraja godine zaposle još 150, a možda i 200 ljudi. Verujem da će najveći broj stanovnika Hana  ovde naći zaposlenje i egzistenciju.

Otvranjem novih radnih mesta podignuta je i cena radne snage, pa tako sada zaposleni u proizvodnji primaju od 25.000 do 40.000 dinara.

Mi smo pre tri godine otvorili mlekaru „Belanova“,  čiji su vlasnici iz Bugarske, i ona zapošljava oko 200 radnika, „Južna Morava“, poznatija kao žičara, prodata je Makedoncima, iz stečaja je prodata i „Betonjerka“,  a „Nektar“ je proširio svoje kapacitete. I mi na tome svakako  nećemo stati.

„Teklas“ renovira još jednu halu nekadašnje „Sloge“, pored toga, planira li ova kompanija još neke investicije u opštini?

- Nova vest je da su investitori iz „Teklasa“ kupili nova tri hektara, gde će raditi nove hale i proizvodne procese.
“Teklas” trenutno zapošljava 200 radnika, a do kraja naredne godine bi trebalo da uposli još 400, a krajnji planovi su sve skupa 1.200.

U početku su mnogi bili skeptici, ali sada niko nema dilemu da će ta kompanija u budućem periodu tu zaposliti 1.200 radnika.

Kako ocenjujete stanje privrede u Vladičinom Hanu , dosta toga je pokrenuto, šta se još planira po pitanju oživljavanja industrije?

-  Mi na na ovom nivou razvoja nećemo stati. Sada smo naišli na kosku kada je u pitanju „Fopa“.

Intenzivno radimo na rešavanju tog problema, u smislu da tražimo od suda i Vlade, a to je bila i tema razgovora sa premijerom Vučićem, da se jednostavno učini napor da se reši pravno imovinski spor, bez obzira kakav će biti ishod tog spora.

To ostavljamo sudu, oni će presuditi da li ta imovina pripada investitoru iz Bugarske „Inter komerc grup“ ili će se ona vratiti u stečajnu masu, a nakon prodaje biti namireni, država, dobavljači, radnici , poverioci, kako to već ide po zakonu.

Najvažnije je da tu kompaniju pripremimo za prodaju, s obzirom da nam leži na 33 hektara zemljišta. Možete da zamislite da ako “Teklas” ima dve hale na pet hektara i uposliće u njima 800 radnika, možete da zamislite koji su to potencijali za “Fopu”.

Na sastanku sa premijerom u Nišu, sa gradonačelnicima i predsednicima opština, razgovarali smo o problemima, i svako je izneo određene poteškoće, koje su karakteristične za lokalnu samoupravu.

Koji su najveći problemi u Vladičinom Hanu koje najhitnije treba rešiti i otkloniti?

- Najveća muka trenutno u Hanu je “Fopa” i gradnja učeničkog doma kod Tehničke škole.

Znate da smo uspeli da napravimo odeljenje koje ima dualno obrazovanje u kompaniji „Teklas“. Tamo su učenici krenuli na praksu, dobili su opremu. Bilo je reči da će „Teklas“ oko troškova pokušati nešto da im nadokanadi, i da nakon završetka školovanja oni imaju obezbeđeno radno mesto u ovoj kompaniji.

Učenički dom koji bi se gradio, zajedno sa Tehničkom školom, bi ustvari bio izvor kvalitetne radne snage,  za kompaniju “Tekls” i ostale firme u okrugu.

Tako da je to važna  investicija koja je trenutno zapela, jer mora da se gradi na državnom zemljištu. Sredstva su obezbeđena iz nemačke Razvojne banke, a problem je administrativno tehničke prirode, s obzirom da je Tehničku školu osnovala opština Vladičin Han pre 25 godina.
 
Tu postoji proceduralna prepreka u smislu investitorskih prava. Čvrsta obećanja smo dobili od premijera Vučića da će taj proceduralni problem biti rešen i da će se krenuti sa gradnjom učeničkog doma.

Slogan iz izborne kampanje „Vladičin Han je krenuo napred“ je više nego vidljiv na terenu. Koliko se odmaklo na tom putu i koji su planovi za budućnost, tačnije gde je Hanu krajnji cilj?

- Uspeli smo najvažniju stvar, a to je da za poslednje četiri godine opštinu Vladičin Han u potpunosti  razdužimo. Sama poslovica koja kaže da je bogat onaj čovek koji nema dugove, govori  mnogo od kakvog je to značaja za dalji razvoj, i u tom smislu smo bogati.

Mi imamo konstantan plus na svom računu, i u toj situaciji možemo da planiramo dalji razvoj. To je velika razlika u odnosu na preuzimanje dužnosti 2012. godine.

Planiramo poboljšanje putne infrastrukture u seoskim mesnim zajednicama. Tu bih izdvojio put do Gornjeg Jabukova od oko 2,5 kilometra, pa put za Ljutež, Mrtvicu, Repište, Letovište, Jagnjilo.

Planovi su da pokušamo da sve fabrike koje su nam nekada radile, ponovo rade.

Nedavno je otvorena i novoizgrađena sportska hala pri O.Š. “Sveti Sava”, 22 godine se čekalo na sportsku halu, od izgradnje škole.

Imamo najavu novih investicija, izgradnju sportske hale pri školi u selu Stubal, zamenu stolarije u O.Š. “Sveti Sava”, izgradnju igrališta u ovoj školi.

Njateži posao je obavljen od 2012 -2016, godine, a u narednom periodu će biti veoma zanimljivih projekata. Nema stajanja, ni opuštanja, mnogo smo uradili, a uradićemo još više.

Šta je opština uradila i na čemu dalje radi kako bi podstakla još veći razvoj poljoprivrede, s obzirom  na klimatske preduslove, geografski položaj i tradiciju u proizvodnji i preradi voća?

- Poljoprivreda zamajac razvoja opštine. Mi smo kao opština pretrpeli veliki gubitak stanovništva, od popisa 2002. godine, kada smo imali oko 28.000 ljudi, sada na poslednjem popisu imamo 21.600 stanovnika.

Ti ljudi koji su ostali, bili su prinuđeni da potraže alternativne izvore egzistencije kao što je poljoprivreda.

Pokazalo se da je malina zlatni proizvod koji donosi ekstra profit za one koji se ozbiljno njime bave. Mi smo u selu Manjak, gde je najviše zasada maline, uradili put, i ne samo tu, već svuda gde je ta proizvodnja postala intenzivna, kako u brdskim, tako i moravskim selima.

Lokalna  samouprava  će obezbeđivati sve što je potrebno za razvoj poljoprivrede, ali prvenstveno izgradnju lokalnih puteva.

Smatram da u trenucima kada podižemo privrednu aktivnost , i na to uvedemo poljoprivredu kao dodatni izvor prihoda, onda će jedna porodica imati prihode i do 1.000 evra.

To je bio model opstanka opštine u ranijem periodu, i nema razloga da tako ne bude i dalje.

Radićemo i na rogramu protivgradne zaštite i sistema za navodnjavanje.

Šta je ostalo da se do kraja godine uradi od planiranog?

- Dosta smo uradili u pokretanju malih preduzeća. Pomenuo bih i nemačku organizaciju “Help”, koja je podelila preko 60 grantova.
I to je dobra formula za smanjenje siromaštva, to su podsticaji u opremi, mašinama. Podržavali smo sve to, bez obzira na procenat učešća opštine u takvim projektima.

Do kraja meseca kreće izgradnja novog vrtića u naselju Kolonije, gde će smeštaj naći preko 50 dece.

Sve to uz pomoć Vlade Srbije koja je obezbedila  27 miliona dinara za izgradnju i opremanje vrtića.

Cilj je da Han  u budućnosti dostigne standard življenja evropskih opština slične veličine.

 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane opštine Vladičin Han u okviru medijskog projekta. Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav opštine Vladičin Han.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: