MUP: Akcija legalizacije oružja

Lokalne vesti - Četvrtak 12.03.2015 - 10:30

Vranje - MUP Srbije pokrenuo je novu akciju legalizacije oružja, koja će trajati naredna tri meseca.

Legalizacija oružja u Srbiji traje do početka juna Legalizacija oružja u Srbiji traje do početka juna

Vlasnici oružja, fizička i pravna lica mogu da registruju ili predaju sve vrste oružja i municije koja poseduju bez odobrenja nadležnog organa najbližoj policijskoj upravi, ili policijskoj stanici, kažu u PU Vranje.

Žižan Ilić, inspektor za oružje u PU Vranje kaže da vlasnici oružja koje je u postupku zakonske legalizacije, nisu dužni da dokazuju poreklo oružja i municije prilikom njegove registracije i predaje.

Oni mogu da u postupku legalizacije registruju samo ono oružje koje je postojećim zakonom o oružju i municiji dozvoljeno.

- To su lovačke puške, lovački karabini vazdušne puške, pištolji i  malokalibarske puške. Oni neće  odgovarati za neovlašćeno nabavljanje i držanje oružja, a mi im odmah izdajemo oružni list, ili pak potvrdu ukoliko ne žele da drže oružje – kaže Ilić.

Po njegovim rečima oružje koje zakonom nije dozvoljeno za posedovanje  su automatske puške, snajperi, kombinovano oružje i eksplozivna sredstva i takvo oružje građani mogu samo da predaju.

Za legalizaciju oružja od dokumentacije potrebno je uverenje Osnovnog suda u Vranju da se ne vodi istraga protiv lica kojeje u procesu legalizacije,  a iz Višeg suda uverenje da se ne vodi krivični postupak protiv njega.

Osim tih dokumenata prilaže se i uverenje da su lica obučena da rukuju vatrenim oružjem, a toga su oslobođeni aktivni i penzionisani policajci i vojna lica.

Taksa za registraciju lovačkog oružja iznosi 2.500, za lovačke karabine i malokalibarske puške je 5.270 dinara, a za legalizaciju vazdušnog oružja 1.600 dinara.

- Imamo predatih zahteva, ali i predatog oružja. Još uvek je sve u fazi raspitivanja.

I ovom prilikom pozivam na legalizaciju, jer neće biti nikakvih problema niti posledica, niti se mora dokazivati poreklo, niti će neko da bude gonjen za neovlašćeno držanje oružja – kaže Ilić.

Za registraciju oružja građani mogu podneti zahteve PU Vranje do 4. juna 2015., Ili do tog roka da predaju oružje ukoliko više ne žele da ga drže.

- Nakon tog roka u skladu sa zakonom odgovaraće za neovlašćeno  držanje i nošenje oružja ako se u nekom postupku kasnije pronađe takvo oružje kod njih – ukazuje Ilić.

Tokom zakonske legalizacije, fizička i pravna lica mogu registrovati oružje za ličnu bezbednost pištolji i revolveri, lovačko oružje lovačke puške i karabini i sportsko oružje malokalibarski pištolji i revolveri, malokalibarske puške i vazdušno oružje za koje ne poseduju odobrenje MUP-a Srbije.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: