Musliu: Da se prizna referendum iz 1992.

Lokalne vesti - Petak 07.11.2014 - 09:10

Predsednik SO Bujanovca i budući prvi ččovek Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliju ocenio je da bi Vlada Srbije trebalo da prizna status borca pripadnicima OVPMB.

Jonuz Musliu će biti novi predsednik NSA Jonuz Musliu će biti novi predsednik NSA

On je rekao i da bi Vlada Srbije takođe trebalo da prizna referendum iz 1992. kojim se daje pravo opštinama s juga Srbije da se pripoje Kosovu.

"To bi bilo zadovoljavajuće rešenje", rekao je nekadašnji komesar OVPMB koji je pristao da govori za list Politika pod uslovom da govori na maternjem jeziku, uz posredovanja prevodioca, mada zna srpski jezik.

Prema njegovim rečima, u sporazumu pet koalicionih partija, zacrtani su načela od kojih Albanci s juga Srbije neće odstupiti.

"Ta načela su - poštovanje borbe i boraca OVPMB, poštovanje odluka referenduma iz 1992. zatim da se koriste školski udžbenici isključivo iz Prištine i Tirane i da više nikakvih kompromisa nema oko upotrebe nacionalnih simbola, što će reći potpuno slobodna upotreba zastave Albanije na ovim prostorima", rekao je Musliju kao budući predsednik Nacionalnog saveta Albanaca koji "srpsku zastavu još ne doživljava kao svoju".

Musliju se zalaže da se poštuju borci OVPMB - "oni i njihova borba, da im se prizna status i da budu intergrisani u društvo, da im se priznaju vrednosti za koje su se borili".

On se založio za što bliže veze sa kosovskom vladom pošto je "njihov put (tri opštine sa juga Srbije) trasiran ka Prištini i Tirani" kako bi zajednički rešavali probleme u "preševskoj dolini".

"Sama slika Bujanovca, Preševa i Medveđe pokazuje da Srbija nije zainteresovana za rešavanje nagomilanih problema u ovim opštinama. ...A milione i milione je uložila u izgradnju vojne baze, memorijalnog kompleksa iznad Lučana, koje snage Žandarmerije danonoćno čuvaju", primetio je Musliju.

Prema njegovim rečima, nije sve u izgradnji jednog puta, problemi u tri opštine sa juga Srbije mnogo su veći i komplikovaniji, potrebni su investitori za nove projekte, nova radna mesta...

"Mislim da strani investitori ne žele da dođu zbog straha od nagomilanih oružanih formacija, hiljade vojnika i žandarma, koliko ih ovde ima. Kada ih vide u tolikom broju pitaju se da li je ovde redovna ili vanredna situacije", primetio je Musliju, prenosi Politika.
 

Politika, OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: