NELEGALNO: POBUNA Saveta za zdravstvo

Lokalne vesti - Ponedeljak 03.10.2016 - 21:12

Na poslednjem zasedanju Skupštine grada Vranja, sedmoro od devet članova Saveta za zdravlje je razrešeno mimo zakona i predstavlja akt političke samovolje, tvrdi razrešeni Predsednik ovog tela dr Jovica Stojanović.

Stojanović: Štitimo naš profesionalni i lični ugled; Foto: D. Ristić Stojanović: Štitimo naš profesionalni i lični ugled; Foto: D. Ristić

On zbog ove situacije, u svoje i u ime ostalih članova lokalnog Saveta, inače stalnog radnog tela Skupštine,  traži ostavke gradonačelnika i predsednika Skupštine grada Vranja.

Članovi Saveta za zdravlje grada Vranja su razrešeni na sednici lokalnog parlamenta koja je održana 21. jula.

Razrešeni su: predsednik Saveta, dr Jovica Stojanović, predstavnik ZZJZ, dr Goran Popović, predstavnik Doma zdravlja, dr Čedomir Stanimirović, predstavnik vranjske Bolnice i predstavnici lokalne samouprave dr Dobri Stošić, dr Mirjana Ilić Stošić, dr Momčilo Stoiljković i dr Goran Tasić.

Nisu razrešeni Slađana Tomić, predstavnica RFZO i Tomislav Stefanović, sekretar Crvenog krsta Vranje.

Dr Jovica Stojanović je na konferenciji za novinare sazvanoj povodom ovog događaja, rekao da istupa u javnost u ime svih razrešenih članova Saveta.

On navodi da je razrešenje ovog gradskog tela politički motivisano i predstavlja flagrantno kršenje Zakona o pravima pacijenata, Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o javnom zdravlju, kao i Statuta Grada, Odluke o osnivanju Saveta za zdravlje i Poslovnika o njegovom radu.

 

NEZGODNA PITANJA i za staru vlast

Dr Jovica Stojanović navodi da Savet za zdravlje sigurno nije bio miljenik ni prethodne lokalne vlasti.
- Ne bih želeo da ovaj naš čin bude ispolitizovan u smislu da smo mi eksponenti prethodne vlasti. Mi smo se suočili sa brojnim opstrukcijama našeg rada i u prethodnom periodu kada smo postavljali „nezgodna pitanja“ i zahteve u vezi sa organizacijom rada ZC i izgradnjom novog Hirurškog bloka – navodi Stojanović.


- Savet za zdravlje je posebno stalno radno telo Skupštine grada i pored Savetnika za zaštitu prava pacijenata predstavlja drugostepeni organ koji se stara o poštovanju prava pacijenata.

Mandat ovog tela nije vezan za mandat Skupštine grada.

Deo članova, po zakonu, predlaže lokalna samouprava, a deo zdravstvene ustanove i RFZO, čiji članovi ne mogu biti razrešeni bez obrazloženog predloga ovih ustanova
– navodi Stojanović.

On iznosi da su osnovi za razrešenje precizno formulisani Poslovnikom o radu Saveta.

- To mogu biti neopravdano odsustvo sa sednica, odnosno opstrukcija rada Saveta, nesavestan rad ili pravosnažna presuda kojom je član osuđen za krivična dela.

Pošto u našem slučaju toga nije bilo, možemo samo da konstatujemo da se radi o političkoj samovolji i bahatosti lokalne vlasti
– tvrdi Stojanović.

On navodi i da je na mesta razrešenih, lokalni parlament imenovao nove članove, koji su, kako kaže, svi od reda članovi SNS ili njenih koalicionih partnera.


- Ja nemam ništa protiv nijednog od njih, ali ovde je reč o zaštiti našeg profesionalnog i ličnog ugleda.

U rešenju o našem razrešenju nema nikakvog obrazloženja, što je dokaz da motiv nije profesionalne, već političke prirode
– ocenjuje Stojanović.

On ističe da je vranjski Savet za zdravlje, od formiranja u julu 2014. godine, ostvario izvanredne rezultate.

- Mi sa ponosom ističemo činjenicu da je to u svom izveštaju konstatovao Zaštitnik prava građana Srbije Saša Janković.

Ombudsman je kao primer dobre prakse naveo izveštaj o radu i aktivnosti našeg Saveta i svrstao ga na prvo mesto, ispred izveštaja gradova Beograda, Kragujevca, Zaječara i drugih
– iznosi Stojanović.

Razrešeni članovi Saveta smatraju da je Skupština grada Vranja svesno obmanuta od strane najodgovornijih funkcionera grada: gradonačelnika dr Slobodana Milenkovića, predsednika Skupštine Dejana Tričkovića i predsednika mandatno-imunitetske komisije, advokata Miroslava Nešića.


- Kako se radi o ljudima od znanja i struke, sve upućuje na to da se u ovom slučaju ne radi o propustu ili neupućenosti, već o svesnoj nameri.

Zbog toga tražimo da njih trojica podnesu neopozive ostavke na svoje funkcije, a od novoimenovanih članova Saveta očekujemo da ne učestvuju u nezakonitom radu ovakvog tela
– kaže Stojanović.

On najavljuje i da će grupa razrešenih nastaviti borbu pred nadležnim republičkim institucijama.

- Mi ćemo se, radi zaštite svog profesionalnog i ličnog ugleda, obratiti republičkom Ombudsmanu i ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu i zatražiti poništenje ovakvog rešenja.

Takođe ćemo, pred nadležnim sudom, pokrenuti i upravni spor protiv ovakvog akta grada Vranja
– najavljuje dr Jovica Stojanović u ime razrešenih članova Saveta za zdravlje grada Vranja.
 

Ovaj tekst prizveden je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja u okviru projekta "Stop kriminalu, stop korupciji". Stavovi izneti u njemu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: