NEZAKONIT LOV: Pomogao i predsednik Šormaz!

Lokalne vesti - Ponedeljak 09.02.2015 - 12:22

Udruženje lovaca „Fazan“ iz Vranja organizovalo je hajku na vukove u vreme kada je to zbog vanredne situacije strogo zabranjeno.

Lovci iz Vranja sa svojim ulovom: Krivične prijave na sve strane FOTO RTV Vranje Lovci iz Vranja sa svojim ulovom: Krivične prijave na sve strane FOTO RTV Vranje

Udruženje „Zelena mreža Pčinjskog okruga“ uputila je dopis nadležnom ministarstvu  jer je, kako je saopšteno iz tog pokreta, „jako zabrinuta zbog neodgovornosti i nebrige rukovodioca „Fazana“.  

– Iako je na području Vranja i Vranjske Banje na snazi vanredna situacija, lovačko udruženje „Fazan“ je krenulo u realizaciju zakazane aktivnosti za dane vikenda „Sabor lovaca vranjski Vuk“.

Lovci su u subotu gađali glinene golubove i siluetu vuka, a u nedelju je organizovana hajka na vuka za koga lično smatram da je u manjku, jer više od dvadeset godina niko nije vršio prebrojavanje.

Divljač na jugu Srbije je veoma ugrožena – kaže Rade Vasilev, predsednik „Zelene mreže Pčinjskog okruga“.

Prema njegovim rečima, po Zakonu o divljači, zabranjen je lov u vreme kada je lovište pogođeno požarom, poplavama, snežnim nanosima, poledicom i drugim elementarnim nepogodama. Kazna za ovaj prestup je od 1,5 do tri miliona dinara.

- Velike količine padavina, izlivanje reka, poplave, klizišta, ugrožena su i naselja , što traje duže unazad, na planinama oko Vranja je pao veliki sneg, jako je hladno i ima poledice.

U tim uslovima elementarne nepogode, kao i ranijih godina u uslovima požara i drugih elementarnih nepogoda, udruženje „Fazan“ iz Vranja je organizovalo velike hajke na divlje svinje, vukove, lisice.

Uprkos podnetim prijavama, ni jedna od nadležnih inspekcija nije reagovala, bar ne u skladu sa Zakonom o divljači i lovstvu.

U Pčinjskom okrugu je zbog izlivanja i poplava od Južne Morave proglašena i vanredna situacija, ali to udruženje „Fazan“ nije sprečilo da organizuje hajku sa 500 lovaca koji su polupijani bazali prirodom, poplašili sve živo i cela ta halabuka je jedva našla i ubila jednog vuka i jednu lisicu – stoji u dopisu Alijanse za zaštitu prirode, prava životinja i prava ljudi, upućenom svim nadležnim organima.

U njemu se dodaje da je u ovoj hajci učestvovao i predsednik Lovačkog saveza Srbije Dragan Šormaz.

- Da stvar bude još gora u hajci je bio i predsednik LSS Dragan Šormaz (SNS), koji umesto da sprečava ovakve pojave i lovna udruženja uvodi u zakonske okvire, on podstiče kršenje zakona.
 

Predlažemo i kažnjavanje odgovornog lica Lovačkog saveza Srbije, Dragana Šormaza, kao saučesnika u ovom i brojnim drugim kršenjima Zakona o divljači i lovstvu – piše Alijansa.

Do predsednika Lovačkog saveza Srbije Dragana Šormaza bilo je nemoguće doći. Kako je saopštila njegova sekretarica, pitanja novinara OK Radija prosleđena su predsedniku Saveza, ali povratne informacije nema.

Republički inspektor za lov i šumarstvo Mile Golubović nije želeo da komentariše slučaj protivzakonitog lova, samo je rekao da će tek po razmatranju slučaja odlučiti da li će bilo kakav postupak biti pokrenut.

Kako se saznaje on je po ovom pitanju išao na razgovor kod načelnika Pčinjskog upravnog okruga Slaviše Bulatovića.

Načelnik okruga Bulatović ističe da je obavešten o protivzakonitoj akciji lova na vukove i da je zbog toga održao hitan sastanak sa inspekcijskim službama.

– Znam sve što se dešavalo za vikend i zbog toga sam sazvao hitan sastanak sa svim inspekcijama.

Tu je bio i šumarski inspektor kome sam naložio da u skladu sa svojim ovlašćenjima ispita slučaj i preduzme odgovarajuće mere.

Očekujem izveštaj. Ja sam na tom sastanku ponovio da je na teritoriji celog grada na snazi vanredna situacija i da je lov u takvim situacijama zabranjen, prema tome očekujem i izveštaj o preduzetim merama – kaže Bulatović.

Upravnik lovišta „Fazan“ Nenad Aleksandrov kao ovlašćeno lice u udruženju kaže da nije ovlašćen da daje izjave medijima.

U kratkom objašnjenju rekao je da to nije bila hajka, već Sabor lovaca, ali nije pobio činjenicu da su na tom Saboru ulovljeni vuk i lisica.

Kako je kazao, to je tradicionalna manifestacija koja se održava godinama unazad, te da zakon lovcima ne nalaže da je prekinu.

Aleksandrov je dodao i da se vanredna situacija odnosi na polja kod Vranja, a ne na područje Goča i Poljanice.

autor: Aleksandar Aca Stojković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: