NOVA VLAST: Prvi mesec u znaku štednje

Lokalne vesti - Ponedeljak 18.07.2016 - 12:59

Sumirajući prvih mesec dana vlasti, gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković naveo je da je novo rukovodstvo nakon preuzimanja dužnosti u gradskoj kasi zateklo velika dugovanja i da je zbog toga bilo primorano da krene u ozbiljnu štednju.

Novo rukovodstvo grada iznelo prve rezultate FOTO S. Tasić/OK Radio Novo rukovodstvo grada iznelo prve rezultate FOTO S. Tasić/OK Radio

Milenković je podsetio da su dugovanja Vranja prema bankama 600  miliona dinara, a isto toliko i prema dobavljačima.

- Zbog toga se trudimo da povećamo prihodnu stranu u budžetu, jer smo pored redovnih dugovanja imali i dve vanredne situacije zbog epidemije bolesti goveda i štete izazvane nevremenom.

Zbog mera štednje nismo produžili ugovore kod 40 zaposlenih u GU na određeno vreme, jer su oni bili zaposleni mimo Zakona i propisanih uslova od 10 odsto koliko bi trebalo da ih ima od ukupnog broja zaposlenih za stalno u GU.

Imamo još 24 zaposlena kojima u novembru ističe ugovor.

Pored takvih ušteda, povećali smo i prihodnu stranu od parkiranja, boravišnih taksi i zauzetosti javnih površina, tako da ta aktivnost već daje rezultate
- naveo je Milenković.

On je podsetio i da se jednokratna pomoć nije isplaćivala više od godinu ipo dana, a da je nova vlast uspela da i tu napravi određene korake i podmiruje socijalna davanja.

- Po osnovu socijalnih davanja za jednokratnu pomoć, radno angažovanje i socijalna davanja, grad duguje preko šest miliona dinara.

Imamo jednu ozbiljnu situaciju što se tiče finansija. Neke pozicije u budžetu su već probijene i potrošene, tako da ćemo morati da uradimo rebalans budžeta.

Intenzivno se radi na tome, tako da ćemo rebalans imati krajem avgusta ili početkom septembra
- najavio je Milenković.

Pored pojašnjenja finanijske situacije i razloga  za štednju nova vlast je potvrdila i da će zgrada Doma kulture biti založena kao garant reprograma dugovanja Vranja za otplatu PDV-a od 42 miliona dinara.

Milenković je takođe rekao i da je  razgovarao sa predstavnicima Instituta “Vinča” iz Beograda i da je  dobio uveravanja da će dekontaminacija zgrade Pozorišta  početii u avgustu i da će trajati u narednih šest meseci.

Pored ovih pitanja  najveća pažnja za prvih mesec dana upravljanja gradom, poklanjana  je razgovorima sa sadašnjim i potencijalnim investitorima, kako bi se stvorili uslovi za zapošljavanje što većeg broja ljudi, jer je nezaposlenost prepoznata kao gorući problem u Vranju.

Takođe nadležni su razgovarali i o iznalaženju načina za najbolji model privatizacije ugostiteljskih objekata u Vranju.

Milenković u okviru predstavljanja rada novog gradskog rukovodstva u prvih mesec dana, podsetio i na dugovanja Direkciji od 90 miliona dinara, ali i na odluku GV o zabrani zapošljavanja  novih ljudi u javnim preduzećima i ustanovama, bez odobrenja gradonačelnika.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: