Novi problemi oko prilaza Železničkoj

Lokalne vesti - Utorak 23.08.2016 - 22:15

Plato na prilazu Železničkoj stanici u Vranju, koji godinama čeka na rekonstrukciju, još uvek nije uređen, jer je sa kolovoza Radničke ulice u dužini od sedamdesetak metara odneta kocka, kaže u razgovoru za OK Radio većnik Marjan Stanković.

Prilaz Železničkoj stanici u Vranju FOTO OK Radio Prilaz Železničkoj stanici u Vranju FOTO OK Radio

Ovo mesto je dugi niz godina neuralgična tačka i jedan od najvećih komunalnih problema Vranja, a čak i proces njegovog rešavanja ima podužu istoriju.

Sam ulaz u grad sa Železničke stanice je čak i u vreme najvećih suša pun vode, koja se iz obližnjih izvorišta sakuplja na ovom platou.

Zbog toga je ovde, pogotovo u vreme kiša, gotovo nemoguće proći.

Naročito je teško meštanima sela Toplac, Ćukovac i Dulan, kojima je ovaj putni pravac jedina komunikacija sa Vranjem.

Kako nije bilo moguće svu nakupljenu vodu odvoditi preko atmosferske kanalizacije, morao je da se napravi specijalni plan.

Za rešavanje ovog problema vranjski “Vodovod” je napravio projekat sanacije.

Prema projektu, atmosferska i površinska voda koja se godinama skuplja na platou ispred stanice morala je da bude sanirana putem 12 slivnika uz ivičnjake puta.

Tako sakupljena voda će biti pumpom odvođena do Raškog potoka, jer prirodnim putem to nije bilo moguće.

Tokom aprila, “Vodovod” je uradio pripremne radove i izvršio iskope u dužini od 1.107 metara.

Nabavljena je i pumpa, a sve to je koštalo oko četiri miliona dinara iz gradskog budžeta.

Nakon toga, preostalo je još samo da se asfaltira sporno udubljenje u Radničkoj ulici, od “Navipa” do Železničke stanice.

Tokom leta, čekalo se na sve potrebne dozvole i izabran je izvođač radova, preduzeće PZP “Trace”.

Kada se činilo da je izdvajanjem velikih sredstava i angažovanjem specijalne pumpe problem konačno rešen, ispostavilo se da je potrebno asfaltiranje duže deonice nego što je to predviđeno projektom rekonstrukcije.

- Nekome je palo na pamet da kocku iz Radničke ulice prebaci u glavnu ulicu, na šetalište preko puta Hotela Vranje.


Zbog toga je došlo do neusaglašenosti projekta izvođenja radova u Radničkoj ulici.

Po projektu, tamo bi trebalo da bude asfaltirano 70 do 80 metara puta.

Međutim, kada smo na licu mesta izmerili deonicu, ispostavilo se da treba asfaltirati još sedamdesetak metara, sa kojih je povađena kocka i koji nisu pokriveni projektom
– objašnjava gradski većnik Stanković.

Izvođač radova, preduzeće PZP „Trace“ je izvršilo nasipanje trase i pripremilo je za asfaltiranje, ali će na ovaj finalni deo radova morati da se sačeka još malo.

- Izvođač ne želi da sebi stvori probleme radeći van projekta, a opšte mišljenje je da ne bi bilo pametno da se striktno držimo projekta i asfaltiramo samo pola deonice, koliko je bilo predviđeno.

Ostaje nam samo da sačekamo dopunu projekta za tih dodatnih sedamdesetak metara i onda asfaltiramo čitavu deonicu
– kaže Stanković.

Komentar o ovim tvrdnjama gradskog većnika za komunalnu delatnost i infrastrukturu smo zatražili od Dragana Stojkovića, direktora Direkcije za izgradnju i razvoj u prethodnom mandatu.

- Gradski većnik je vrlo stručan za poslove infrastrukture i treba prihvatiti njegovo objašnjenje takvo kakvo je.

Ja nisam dovoljno kompetentan da o tome govorim
– prokomentarisao je Stojković, očigledno sarkastično, ne želeći da se dalje upušta u objašnjavanje.

Po nezvaničnim saznanjima OK Radija, plan je bio da se kocka iz Radničke ulice iskoristi za završetak radova na gornjem delu gradskog šetališta tokom zime, a da se istovremeno izvrši dopuna projekta i krene sa asfaltiranjem.

Međutim, u tom periodu su raspisani izbori i stvari su se, kako to obično biva, odužile.

Kako bilo, očekuje se da dopuna projekta bude izvršena za otprilike nedelju – dve, nakon čega bi trebalo da krene asfaltiranje, a u narednom periodu Radničku ulicu očekuju novi radovi.

Gradski većnik Stanković navodi da je plan da se ceo potez Radničke ulice, od Železničke stanice naviše do nadvožnjaka na auto-putu bude asfaltiran i to bi trebalo da bude urađeno naredne godine.

- Ovi radovi će biti u predlogu komunalnog programa za narednu godinu.

Sadašnja kocka, koja preostane nakon asfaltiranja, biće iskorišćena u nekoj od gradskih centralnih ulica, gde će imati svoju dekorativnu ulogu
– otkriva većnik Stanković.
 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane grada Vranja u okiru medijskog projekta "Informisanje građana u službi javnog interesa". Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav grada Vranja.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: