Novinarka postala vlasnica RTV Preševo

Lokalne vesti - Sreda 12.10.2016 - 12:51

Vranje - Radio televiziji Preševo vraćen je status javnog preduzeća do okončanja sudskog spora koji radnici ove kuće vode zbog rešenja da novinarka Ardita Saćipi jedina dobije besplatne akcije i tako postane stopostotni vlasnik firme.

Još uvek nerešeno vlasništvo RTV Preševo; FOTO: Facebook Još uvek nerešeno vlasništvo RTV Preševo; FOTO: Facebook

U sprovođenju Zakona o informisanju koji predviđa obaveznu privatizaciju državnih medija u Preševu se dogodio presedan da je samo jedna zaposlena, novinarka Ardita Saćipi, dobila besplatne akcije i tako postala vlasnica ove medijske kuće.

Do ovakve situacije je došlo zbog zakonske odredbe da pravo na besplatne akcije u postupku privatizacije medijskih kuća imaju samo zaposleni koji nisu upisali besplatne akcije državnih preduzeća, takozvane „Dinkićeve akcije“.

Zbog toga je deo zaposlenih tužio nadležno ministarstvo, što je privremeno stopiralo proces preregistracije RTV Preševo u akcionarsko društvo.

Ovih dana je ovoj medijskoj kući usled celokupne situacije, privremeno vraćen status javnog preduzeća, doduše samo formalno, kaže v.d. direktor RTV Preševo Šenur Jahiju.

- APR nije dozvolio upis vlasništva nad preduzećem naše koleginice i vratila nas je u prethodno stanje, odnosno javno informativno preduzeće.

Sada očekujemo sudski epilog, da li će biti odlučeno da ona bude jedini vlasnik ili će svim drugim radnicima biti podeljene besplatne akcije.

Očekujemo da se ovaj spor reši za nekoliko meseci, ali su male šanse da se on okonča u korist radnika
– navodi Jahiju.

Bez obzira na status, RTV Preševo se neće finansirati direktno iz budžeta opštine.

- Mi funkcionišemo kao javno preduzeće, ali se ne finansiramo direktno iz budžeta, već kao svi ostali mediji putem projektnog finansiranja i to nam je jedini izvor prihoda – kaže Šenur Jahiju.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: