Novo odlaganje na suđenju vranjskim lekarima

Lokalne vesti - Petak 08.04.2016 - 12:31

U Osnovnom sudu u Vranju odloženo je suđenje lekarima vranjskog ZC Darku Civkarovskom i Slaviši Kanačkom, koji se terete za neadekvatno pružanje lekarske pomoći u slučaju smrti petogodišnje Dijane Marinković iz Ćukovca.

Porodica Marinković ispred Osnovnog suda FOTO: D. Ristić Porodica Marinković ispred Osnovnog suda FOTO: D. Ristić

Optuženi Slaviša Kanački je priložio medicinske dokaze o sprečenosti dolaska na suđenje zbog bolesti, kao i svedok Desanka Milenković, a na sudu se nisu pojavili ni predstavnici Sudsko medicinskih odbora iz Niša i Beograda.

Nišlije su navele da su njihovi predstavnici sprečeni da dođu zbog prisustva na seminaru radi stručnog usavršavanja, dok se Beograđani nisu pojavili bez ikakvog opravdanja.

Sud je novu raspravu zakazao za 27. maj i naložio usaglašavanje izveštaja ova dva odbora.

Advokat porodice Jovan Aleksić kaže da je ovo usaglašavanje suvišno, jer su i jedan i drugi odbor prethodno potvrdili da je bilo propusta u lečenju male Dijane.

- Smatram da okrivljeni nisu krivi za odlaganje, a Sudsko medicinski odbor u Nišu smatram neodgovornim i reagovaću kada proučim njihove razloge za nepojavljivanje u sudu.

Proces ne može da se odugovlači u nedogled, jer postoje pravni mehanizmi da se i odbori privole na saradnju, pa čak i da budu kažnjeni
– smatra Aleksić.

Porodica preminule Dijane je razočarana odlaganjem, jer je proces ušao u šestu godinu, a još uvek se ne nazire kraj.


- Proces se odlaže do u nedogled, a pravde nema na vidiku. Ja svako pojavljivanje na sudu teško preživljavam – kaže Dijanina majka, Ivana Marinković.

Dijana Marinković je preminula 8. januara 2011. godine u prisustvu pet lekara.

Civkarovskom i Kanačkom se stavlja na teret da su nesavesno pružali lekarsku pomoć i da nisu kod devojčice prepoznali stanje neposredne životne ugroženosti.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: