Obeležen DAN ROMA

Lokalne vesti - Petak 07.04.2017 - 19:55

Povodom Svetskog dana Roma, koji se tradicionalno obeležava 8. aprila, u sali Policijske uprave u Vranju upriličena je svečanost.

Jašarević i Antić na svečanosti FOTO vranje.org.rs Jašarević i Antić na svečanosti FOTO vranje.org.rs

Ovom skupu prisustvovali su zamenik gradonačelnika Nenad Antić, većnici iz Vranja i Banje Dejan Bajramović i Zvezdan Ramić, dok je program vodio najslavniji ovdašnji Rom Durmiš Jašarević Durča.

- Osnovni cilj obeležavanja ovog praznika jeste promovisanje i unapređenje romske kulture i podizanje svesti o neophodnosti i potrebi da se pomogne ovoj kategoriji stanovništa.

Gradsko rukovodstvo spremno je da poboljša ekonomski i socijalni položaj Roma i da im omogući  što efikasniju integraciju u svim segmentima društv
a.

U Vranju živi nekoliko hiljada Roma, i oni mogu da budu veoma bitan politički faktor, jer paticipacijom u svakoj vlasti, mogu da utiču na poboljšanje društvenog položaja svoje nacionalne zajednice - rekao je na skupu Nenad Antić.
 
Prisutnima su se obratili i Ramić i Bajramović koji su govorili o istoriji Roma i značaju ovog datuma za romsku populaciju širom sveta.

 

- Romi su izbeglički narod koji je iz Indije bežao od rata, a na Balkan su stigli uporedo sa osvajanjem Turaka na ovim prostorima u srednjem veku i kasnije - naveo je Ramić.

 

Skup je uveličan i nastupom hora  muzičke škole ,,Stevan Mokranjac".

Proslava Dana Roma se nastavlja u subotu, kada će biti organizovan prigodan program na platou ispred spomenika Bakiji Bakiću u centru Gornje čaršije.
 
U nedelju će biti održan i memorijalni turnir u malom fudbalu i košarci, na terenima O.Š. ,,Dositej Obradović".

 

 

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: