Obustavljen tender za video nadzor

Lokalne vesti - Četvrtak 07.07.2016 - 23:43

Dugo pripreman i već nekoliko puta prolongiran projekat uvođenja video nadzora na ulice Vranja još jednom je odložen zbog toga što nema svih potrebnih dozvola i to nakon što je pokrenut postupak javne nabavke.

Ilustracija FOTO Thinkstock Ilustracija FOTO Thinkstock

Projekat je završen još tokom prošle godine i nakon mnogobrojnih provera  postupak javne nabavke je pokrenut 13. maja ove godine.

Postavljanjem video nadzora trebalo je da se bezbednost u gradu podigne na znatno viši nivo, jer je planirano da se obuhvati 31 lokacija sa četrdesetak kamera.

Video nadzorom bi trebalo da budu obuhvaćene sve ključne raskrsnice, najvažnije saobraćajnice i škole u gradu.

Po planu, kamere bi bile povezane sa Centrom Saobraćajne policije i beležile bi svaki saobraćajni prekršaj.

Međutim, ispostavilo se da ipak sve neophodne dozvole nisu pribavljene, jer je utvrđeno da nije upućen zahtev „Putevima Srbije“ za postavljanje instalacija na državnom putu koji je u njihovoj ingerenciji.



U obaveštenju o obustavi javne nabavke stoji da je Grad, kao naručilac posla imao prvobitnu informaciju iz gradskog Sekreterijata za urbanizam da za postavljanje video nadzora u gradu nije potrebno pribavljati građevinsku dozvolu niti rešenje o izvođenju radova.

Nakon što je ipak “Putevima Srbije” upućen dopis, dobijen je odgovor da treba da uputi zahtev za izdavanje uslova za projektovanje instalacija.



Zbog toga je, četiri dana pre isteka roka za podnošenje ponuda, postupak javne nabavke obustavljen.

Novi gradski većnik za komunalnu delatnost  Marjan Stanković je OK Radiju potvrdio informaciju o obustavljanju javne nabavke.

- Još uvek nemam sve detalje o tome dokle se stiglo sa realizacijom ovog projekta, ali to ćemo sigurno nastaviti.

 

Radi se na tome i u narednom periodu ćemo morati da ponovo raspišemo novu javnu nabavku i u narednih par meseci bi trebalo da se krene sa instaliranjem kamera i softvera za njihov rad.

Moguće je da kamere budu i malo savremenije, da možda imaju i još neku operaciju osim snimanja
– najavljuje Marjan Stanković.

 

Tender za ove namene je više puta najavljivan, pa odlagan, a razlog za to je, po rečima pređašnjeg gradskog većnika za saobraćaj i infrastrukturu Perice Jankovića, komplikovana procedura i zahtevni uslovi, koje prbevnstveno propisuje MUP.

- Ovo je kompleksan sistem koji obuhvata i opštu i bezbednost u saobraćaju, tako da su bile potrebne mnogobrojne dozvole od MUP-a, saobraćajne policije, Puteva Srbije, Telekoma, EPS-a i drugih.

 

Ja sam mislio da će sve biti završeno i ranije, ali smo  pri kraju tog procesa. Idejni projekat je prošao sve moguće kontrole i uskoro će se steći uslovi da se bezbednost u gradu podigne na znatno viši nivo - kaže Janković.

Po projektu trebalo da bude postavljeno četrdesetak kamera na 31 punktu u gradu. Sve kamere će biti vezane direktno sa centrom Saobraćajne policije.

- Kamere će beležiti prekoračenje brzine i prelazak raskrsnice na crveno svetlo.

To praktično znači da se fotografija saobraćajnog prekršaja šalje direktno sudiji za prekršaje.


Odatle će prekršioci ekspresno kazne dobijati na kućnu adresu – objašnjava Perica Janković.
 

 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane grada Vranja u okiru medijskog projekta "Informisanje građana u službi javnog interesa". Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav grada Vranja.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: