Od Vranja do Strazbura

Lokalne vesti - Ponedeljak 20.10.2014 - 12:37

Gradonačelnik Vranja Zoran Antić učestvovao je na 27. Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope u Strazburu, gde je predstavio rezultate koje je Vranje postiglo u oblasti ostvarivanja prava osoba sa invaliditetom.

Zoran Antic u Strazburu Zoran Antic u Strazburu

Po rečima Antića, tema ovogodišnjeg Kongresa bila je “Osnaživanje mladih, zajednička odgovornost gradova i regiona”.

- Razgovarali smo i o jednakim mogućnostima za ljude sa invaliditetom, promovisanju različitosti kroz strategije interkulturalnog obrazovanja i komunikacije.

Pored izlaganja o položaju marginalnih grupa i konkretnih mera koje smo preduzeli kako bi to promenili na bolje, ostvarili smo i kontakte sa  članovima inostranih delegacija, a sve u cilju ekonomskog razvoja i privlačenja investicija - kaže Antić.

On dalje dodaje, da kada su mladi u pitanju, evropska iskustva pokazuju da se oni  sa punoletstvom uključuju u aktivan društvenopolitički život, što je i preporuka svim zemljama članicama Saveta Evrope.

Takođe, kaže Antić, osnovni hendikep svih gradova u Srbiji, pa i Vranja, je to što zemlja nije članica Evropske unije, pa se uslovi za privlačenje investitora stvaraju kroz  sardnju sa gradovima  iz zemalja koje su članice EU, kao što je to slučaj saradnje Vranja sa bugarskim Ćustendilom  i  Montanom, ali i grčkom Kavalom.

Na dnevnom redu u Strazburu našlo se i nekoliko tematskih debata.

I to o dovoljnim izvorima prihoda lokalnih vlasti, međuregionalnoj saradnji, ulozi medija u izgradnji participativne demokratije, promociji jednakih mogućnosti za osobe sa invaliditetom, kao i različitosti kroz međukulturalni dijalog i strategije komunikacije.
 

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: