Osnovni sud: Rekordan priliv predmeta

Lokalne vesti - Sreda 20.01.2016 - 09:48

Osnovni sud u Vranju je dobro radio i postigao solidne rezultate u prethodnoj godini, ocenio je njegov predsednik Stojadin Stanković, sagledavajući ukupne rezultate pomenute institucije za ovaj izveštajni period.

Formirani i posebni timovi za rešavanje starih predmeta. Foto:S.Tasić Formirani i posebni timovi za rešavanje starih predmeta. Foto:S.Tasić

Portparol Osnovnog suda Aleksandra Tošić Arsić, osvrnula se na početak 2015. godine i štrajk advokata, koji je, prema njenim rečima, itekako uticao na rad suda.


- Ali bez obzira na taj zastoj, uspeli smo da ostvarimo solidne rezultate, jer smo u 2015. godini, rešili veći broj predmeta nego li u 2014.

Na kraju, ipak imamo veći broj nerešenih predmeta, ali zbog izuzetnog velikog priliva u nekim od materija
- navodi Tošić Arsić.

Predsednik Osnovnog suda Stojadin Stanković, ukazao je da je sud u protekloj godini imao izuzetno velike aktivnosti.  

- Ukupno u radu, tokom prošle godine imali smo 59.516 predmeta. To u praksi znači da smo u odnosu na 2014. godinu primili 8.104 predmeta više. Procentualno gledano, za 37 odsto više.

Zaključno sa 31. decembrom 2015. godine, ostalo je u radu nerešeno 41.099 predmeta, od čega 28. 769 starih, što čini 70 odsto od ukupnog broja nerešenih predmeta
- pojašnjava Stanković.


On dodaje i da je u ovom izveštajnom periodu bilo i 1.426 žalbi. Od toga su potvrđene 892 odluke, preinačeno 116 odluka, ukinuto 395 odluka i delimično preinačeno ili ukinuto 23 odluke.

- Formirali smo i posebne timove za rešavanje starih predmeta u parničnoj, krivičnoj , izvršnoj i vanparničnoj materiji, koji imaju zadatak da prate rešavanje ovih predmeta i preduzimaju aktivnosti da se predmeti okončaju u što kraćem roku.

Izdata je naredba svim sudijama, koji imaju nerešene stare predmete, i to preko 10 godina starosti u vanparničnoj i parničnoj materiji, i preko pet godina u krivičnoj materiji, da ove predmete reše najkasnije do 1. juna ove godine
- kaže Stanković.

Inače, u toku je i oglas za izbor još četiri sudije u Osnovnom sudu u Vranju.
 
Ono što je još zanimljivo u izveštaju o radu Osnovnog suda je i to da je u prethodnoj godini znatno povećan broj predmeta u izvršnoj i u parničnoj materiji, a da je smanjen broj predmeta u krivičnoj i vanparničnoj materiji.

Sudija Stanković je najavio i da u narednom periodu svi upošljeni u Osnovnom sudu, a pre svega sudijski kadar, moraju još više da se angažuju kako bi se otklonili uočeni nedostaci, a potom poboljšao i ukupan kvalitet u radu suda.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: