Peticija i u Vranju: DOŽIVOTNA za UBICE DECE

Lokalne vesti - Četvrtak 19.10.2017 - 10:01

Od 23. do 29. oktobra u preko 40 gradova u Srbiji, među kojima je i Vranje, biće organizovani štandovi za prikupljanje potpisa podrške peticiji "Fondacije Tijana Jurić", kojom se traži doživotna kazna zatvora za ubice dece.

Potpisima se traži izmena Krivičnog zakonika FOTO: tijana.rs Potpisima se traži izmena Krivičnog zakonika FOTO: tijana.rs

Prema najavama fondacije, potpise u Vranju će volonteri prikupljati u centru grada.

Predlog "Fondacije Tijana Jurić" podrazumeva uvođenje novog člana u Krivični zakonik kojim bi za najteže oblike teških krivičnih dela koja su za posledicu imala smrtni ishod deteta, maloletnika ili trudne žene, trebalo da se propiše kazna doživotnog zatvora.

Cilj je i da se izmenom zakona osuđeni kojima je pravosnažnom presudom izrečena kazna doživotnog zatvora, ne mogu uslovno otpustiti sa izdržavanja kazne.

"Fondacija Tijana Jurić" odlučila se na ovaj potez nakon brojnih teških i svirepih ubistava dece u Srbiji.

Praksa je pokazala da su u znatnom broju slučajeva počinioci najtežih krivičnih dela kakva su ubistva dece, mlađe životne dobi, zbog čega su i nakon izdržane kazne sposobni da ponove isto delo, navela je fondacija.

- Uvođenjem kazne doživotnog zatvora sprečiće se mogućnost da ubice dece odsluže kaznu, ponovo se nađu na slobodi i tako dobiju priliku da počine još monstruoznije delo - navodi se u inicijativi za izmene zakona.

Inicijativu za uvođenje kazne doživotnog zatvora su početkom maja ove godine Narodnoj skupštini predali Fondacija "Tijana Jurić" i "Blic".

Velika i veoma značajna akcija za bezbednost dece u Srbiji, prema rečima Igora Jurića, osnivača Fondacije "Tijana Jurić", mogla bi da bude realizovana i sa 30.000 potpisa, koliko je potrebno da Skupština i Vlada usvoje predlog, međutim, inicijatori žele da dokažu "da najmanje pola miliona ljudi u Srbiji više ne može nemo da posmatra kako nam monstrumi ubijaju decu i da svaki taj potpis znači jedno veliko dosta i stop svima koji na najokrutniji način škode deci, dovode ih u opasnost i ubijaju".

- Fondacija je u završnoj fazi priprema za prikupljanje potpisa da bi putem građanske inicijative uveli predlog zakona u Skupštinu.

Nismo dobili odgovor od predsednice parlamenta, ali to nam je dalo još veću snagu da uspemo
- kaže Igor Jurić, otac ubijene Tijane Jurić.

Prema njegovim rečima, akciji su se priključili i veliki broj naših glumaca, muzičara, TV lica, sportista, koji će osim potpisa putem kratkih video-poruka pozivati građane na podršku i potpise.

Već u ponedeljak, 30. oktobra biće saopšteni rezultati i konačan broj prikupljenih potpisa.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: