Plakati kao savest sveta

Lokalne vesti - Subota 06.02.2016 - 19:59

Izložba plakata pod nazivom "Opstati" Miljane Radenković, grafičke dizajnerke iz Niša, otvorena je u petak u Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju.

Poruka svetu o nestajanju; Foto: D. Ristić Poruka svetu o nestajanju; Foto: D. Ristić

Ova mlada umetnica, svojim radovima u formi plakata, pokušava da ukaže na neke važne stvari o savremenom društvu i svetu pošalje poruku o nestajanju.


Kako kaže Anita Milić u recenziji ove postavke, Miljana Radenković je vizuelni retoričar, koji u svom radu nastoji da stvori ne samo nov sadržaj, već da postavi novi obrazac vizuelnog prikazivanja grafičkih komunikacija tako što likovno-grafičku strukturu redukuje do te mere prepoznatljivosti da nad njom počinje da vlada misao.


- Misao biva socijalno angažovana, te posredno etički deluje na društvenu odgovornost prema prirodi sa ciljem da osvesti.


Sa uplivom kratkog teksta, ili bez ijedne reči, britkim, autentičnim grafičkim jezikom, Miljana je svetu poslala poruku nametanjem pitanja o nestajanju – kaže Milićeva.


Teme koje zaokupljuju Radenkovićevu su globalne i izrazito savremene, a realizuje ih jednako savremenim tehnikama: vektorskom grafikom u digitalnoj štampi.


Najvažnija je ideja, a realizacija je, zahvaljujući modernoj tehnologiji, relativno brza - kaže za OK Portal autorka izložbe.


Postavka, koju je u Vranju otvorio Goran Stanković, diplomirani dizajner, sastoji se iz tri ciklusa.

- Prvi je o vodi, odnosno njenoj zaštiti, drugi je o vrstama koje nestaju, a treća je o borbi protiv upotrebe krzna u modnoj industriji.

Sve teme zapravo govore o čoveku i njegovom odnosu prema prirodi
– pojašnjava Miljana Radenković.

Pored autorskog rada, bavi se i dizajnom logotipa i plakata za razne manifestacije, ali joj je prvenstveno bitan društveni angažman kroz sopstveni umetnički rad.

- Trudim se da me ne uvuku u svet komercijalizacije, bar ne tako lako – kaže kroz smeh Miljana.



Miljana Radenković (1989) diplomirala na Fakultetu umetnosti u Nišu 2012. godine na studijskom programu Grafički dizajn, a 2013. godine na istom fakultetu završila master akademske studije.

Radi kao asistent za Užu umetničku oblast - Grafički dizajn, Grafičke komunikacije na Departmanu za primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti u Nišu.

Ostvarila je niz realizovanih projekata i publikovanih radova iz oblasti grafičkog dizajna.

Dobitnik je više nagrada u domenu primenjenih umetnosti i grafičkog dizajna.

Izlagala je na deset samostalnih i više od sedamdeset kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Član je ULUPUDS-a od 2015. godine.

Miljana trenutno radi na svom doktorskom istraživačko-umetničkom projektu.

- Baviću se takođe socijalno angažovanim temama, a u centru moje pažnje je i dalje čovek – najavljuje Miljana Radenković.

  



Ovaj tekst objavljen je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije u okviru projekta "Kulturni katapult". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost OK RADIJA i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Ministarstva.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: