Počela SLOBODNA ZONA

Lokalne vesti - Utorak 17.05.2016 - 10:54

U Američkom kutku Biblioteke „Bora Stanković“ u Vranju u ponedeljak je otvorena smotra najboljih dokumentarnih filmova festivala „Slobodna zona“.

aamerički kkutak na otvaranju FOTO: D. Ristić aamerički kkutak na otvaranju FOTO: D. Ristić

Organizator u Vranju je NVO „Generator“, koja je sugrađanima, u nedostatku bioskopa, omogućila da vide značajna ostvarenja svetskog dokumentarnog filma i to isključivo iz nezavisne produkcije.

Posetioce je u Američkom kutku dočekala Francuskinja Sara Šimanski, volonterka „Generatora“.

Sara naglašava da je cilj festivala promocija ljudskih prava, jer iako se bave različitim temama, svi filmovi koji će biti prikazani, imaju angažovanu poruku.

- Nakon svake projekcije daćemo šansu publici da prodiskutuje o filmovima.

Svako će moći da da svoj sud i mišljenje o temi filma i to na engleskom jeziku, tako da je ovo i prilika za unapređenje znanja engleskog jezika
– kaže Sara.

Smotra je otvorena filmom „Yes Men su revoltirani“ rediteljke Lore Niks.

Poslednjih 20 godina, ekološki aktivisti “Yes men” inscenirali su urnebesne prevare kako bi privukli pažnju javnosti na zločine velikih korporacija, koje beskrupulozno ugrožavaju životnu sredinu.

Naoružani samo polovnim odelima i nedostatkom srama, ovi ekološki revolucionari se laganjem infiltriraju u svet poslovnih ljudi i državnih institucija, u cilju razotkrivanja stvarne opasnosti sveta vođenog pohlepom.

Ovo je deseta, jubilarna turneja po Srbiji festivala “Slobodna zona” čiji se programi baziraju na angažovanoj, nezavisnoj filmskoj produkciji a čiji je cilj bavljenje aktuelnim društvenim i političkim temama iz celog sveta.
 
Filmovi “Slobodne zone” nude sasvim drugačije viđenje sveta daleko od holivudskog spektakla i pojednostavljivanja najdostupnijih medija.

Smotra se nastavlja u utorak, svetski priznatim ostvarenjem nove čileanske kinematografije.

Film “Klub” Pabla Laraina je delo kontroverzne tematike o grupi sveštenika “na pokajanju”, izopštenih na priobalno naselje zbog brojnih kriminalnih dela koje su počinili – od zloupotrebe dece do trgovine novorođenčadi nevenčanih majki.


Projekcija počinje u 19 sati, a ulaz je slobodan.

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: