Počelo UKLANJANJE gradskih KIOSKA

Lokalne vesti - Ponedeljak 07.11.2016 - 09:44

Sekreterijat inspekcijskih službi u Vranju pokrenuo je akciju uklanjanja kioska i drugih manjih montažnih objekata bez odgovarajućih dozvola i onih čiji vlasnici nisu izmirili obaveze prema lokalnoj samoupravi.

Prvi na udaru kiosci gradske Pekare FOTO OK Radio Prvi na udaru kiosci gradske Pekare FOTO OK Radio

Načelnik Sekreterijata inspekcijskih službi Boban Antanasijević kaže da se manji montažni objekti privremenog karaktera mogu postavljati na javnim površinama isključivo u skladu sa zakonom i lokalnim propisima.

- Po zakonu, zabranjeno je postavljanje montažnih objekata bez građevinske dozvole, odnosno bez odgovarajućih urbanističko – tehničkih uslova, kao i izdavanje ovih objekata u zakup i podzakup i prenošenje prava korišćenja drugom licu ugovorom.

Krenuli smo sa uklanjanjem kioska nekadašnje Fabrike hleba i mleka, a akcija će se nastaviti uklanjanjem svih manjih montažnih objekata koji su van funkcije i bez odgovarajućih dozvola.

Mnogi ovakvi objekti su napušteni i zapušteni i predstavljaju ruglo grada
– navodi Antanasijević.

Prema evidenciji Sekreterijata inspekcijskih službi, u gradu je postavljeno 107 ovakvih objekata, pa će se kontrolom inspektora utvrditi koliko njih nema dozvole ili nije u funkciji.

Antanasijević kaže da je upućen poziv svim vlasnicima manjih montažnih objekata da se jave i dat im je rok da izmire svoja dugovanja prema gradu.

On kaže da još uvek ima vremena da se izbegne uklanjanje objekata čiji vlasnici imaju neizmirena dugovanja i apeluje da se jave Direkciji za izgradnju i sklope ugovor o reprogramu duga.

Saša Sentić, direktor vranjske Direkcija za izgradnju, kaže za OK Radio da je pod jurisdikcijom ovog preduzeća 84 montažnih objekata u gradu, dok je manji broj njih u nadležnosti „Novog doma“ i „Komrada“.

- Od toga 44 nema važeći ugovor sa nama, ali vlasnici izmiruju naknade.

Iz nekih razloga, ugovori, koji se sklapaju na pet godina, nisu produžavani i ti objekti su ugroženi, jer nisu zaštićeni ugovorom.

Vlasnici 29 objekata imaju važeći ugovor i izmiruju svoje obaveze, a 11 objekata je bez ugovora i ne izmiruju svoje obaveze, tako da su oni već pred utuženjem i predstoji im uklanjanje objekata
– navodi Sentić.

On kaže da je moguće i dodatno uklanjanje montažnih objekata ukoliko je po odluci Gradske uprave na lokacijama gde se oni nalaze, predviđena gradnja novih objekata ili se vrši uređenje prostora.

Prema važećim propisima, naknada za montažne objekte u užem gradskom jezgru, u prvoj zoni iznosi 995 dinara, a u drugoj 627 dinara po kvadratu.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: