Počinje SVETOSAVSKA NEDELJA

Lokalne vesti - Četvrtak 14.01.2016 - 00:55

Od 21. do 27. januara u Vranju će po 26. put biti održana tradicionalna kulturno - prosvetna manifestacija Svetosavska nedelja.

Detalj sa ranijih dešavanja FOTO FB Detalj sa ranijih dešavanja FOTO FB

U okviru ovog kulturnog dešavanja najavljena su gostovanja književnika Uroša Petrovića i dobitnika Ninove nagrade Aleksandra Gatalice.

Program će, nakon pozdravnog govora gradonačelnika Zorana Antića i nastupa Hora Gimnazije "Bora Stanković", biti otvoren izložbom "Konzervacija i restauracija ikona" Vojislava Lukovića, na kojoj će prisustvovati i sam autor.

 

U petak, 22. januara, u Domu Vojske Srbije će biti promovisana knjiga "Njegoš i islam", koja se bavi istraživanjem ovog aspekta dela "Gorski vijenac".

 

Na promociji će o svojoj knjizi govoriti autor dr Miroljub Jevtić.

Vikend će biti u znaku takmičenja osnovnoškolaca u kvizu znanja na temu pravoslavlja i svetosavlja, a najmlađi učesnici Svetosavske nedelje, deca iz PU "Naše dete" izvešće predstavu "Žitije Svetog Save".


U subotu 23. januara će, u organizaciji Škole animiranog filma iz Vranja, biti prikazan izbor filmova sa festivala slovenskih i pravoslavnih zemalja "Zlatni vitez" u Moskvi.

 

Takođe u subotu će biti i dodeljene nagrade najuspešnijim recitatorima i autorima literarnih i likovnih radova, a biće promovisan i najnoviji broj školskog lista "Srećni dani".

Tokom manifestacije biće upriličen i susret doitnika Ninove nagrade, književnika Aleksandra Gatalice sa studentima i srednjoškolcima, na kome će ovaj stvaralac podeliti svoja iskustva kao pisac, ali i kao čitalac.

 

Interaktivne radionice sa učenicima osnovnih škola u utorak, 26. januara, držaće književnik Uroš Petrović, jedan od najzanimljivijih pisca za decu poslednjih godina.

 

Hor Muzičke škole "Stevan Mokranjac" najavljuje i tradicionalni Svetosavski koncert duhovne muzike.

U okviru programa biće održana i Svetosavska duhovna akademija, sveta liturgija i tradicionalni Svetosavski bal prosvetnih radnika.

Manifestacija će svečano biti zatvorena dodelom nagrada "Sveti Sava" za 2015. godinu.

 

Sveti Sava je bio najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko.


Kada se zamonašio na Svetoj gori uzeo je ime Sava.

Njegovim ustoličenjem za arhiepiskopa 1219. godine, utemeljena je i autokefalna Srpska pravoslavna crkva.

Umro je 27. januara 1236. godine u Trnovu u Bugarskoj i taj dan je crkva ustanovila kao praznik kojim se obeležava uspomena na njegov život i delo.

Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, pa je stoga i zaštitnik prosvetnih ustanova.

Sveti Sava je ustanovljen kao školska slava na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja u Kragujevcu, 2. januara 1840. godine.

Organizatori "Svetosavske nedelje" u Vranju najavljuju da će tokom čitave manifestacije, biti organizovane posete učenika vranjskih škola Istorijskom arhivu "31. januar".

Vranje je jedan od prvih gradova u Srbiji koji je ustanovio "Svetosavsku nedelju", sada već davne 1991. godine.

 

Ovogodišnja manifestacija biće 26. po redu.

 

  


Ovaj tekst objavljen je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije u okviru projekta "Kulturni katapult". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost OK RADIJA i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Ministarstva.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: