Počinje VAKCINACIJA protiv KVRGAVE KOŽE

Lokalne vesti - Nedelja 26.06.2016 - 12:47

Vranje - U Pčinjskom i Jablaničkom okrugu počela je vakcinacija goveda protiv zarazne bolesti kvrgave kože.

Ilustracija FOTO OK Radio Ilustracija FOTO OK Radio

Prvo su vakcinisana goveda u opštinama Bosilegrad i Bujanovac, gde su zabeleženi prvi slučajevi nodularnog dermatitisa, virusnog oboljenja koje prenose insekti.

Vakcinišu se životinje svih starosti - od teladi do starih goveda. Vakcina ide dva milimetra potkožno, posle aplikacije u roku od sedam dana dolazi do stvaranja imuniteta i do zaštite grla, kažu veterinari.

Doktor veterine Saša Stevanović kaže da je reč o rastvaraču i prahu, mešavini koja mora da se upotrebi za 24 sata.

Počinje vakcinacija i u drugim opštinama Pčinjskog okruga, Vladičinom Hanu, Surdulici, Trgovištu, od ponedeljka i u Vranju.

U Bujanovcu poslednjih dana nije registrovan nijedan novi slučaj bolesti kvrgave kože kod goveda.

- Inkubacija je 28 dana, očekujemo da prođe inkubacioni period, tamo gde su vakcinisane, ne ubijaju se sve, već samo pozitivne - kaže direktor Veterinarske stanice u Bujanovcu Miodrag Milković.

Vakcinacija će trajati od sedam do 10 dana. Iz republičkog budžeta isplaćuje se naknada domaćinstvima koja su zbog virusa ostala bez stoke.

- Sad nemamo ništa, prazna štala, prazan objekat. Za osam grla isplaćeno nam je 800.740 dinara - kaže Dalibor Marković iz sela Košarno kod Bujanovca.

Zbog pojave bolesti kvrgave kože do sada je eutanazirano oko 240 grla.
 

RTS, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: