Ponoćni treptaji Biljane Dimčić

Lokalne vesti - Utorak 09.02.2016 - 21:02

Posle novinarskog omaža "Razgovori", Biljana Dimčić, diplomirani politikolog iz Vranja, priredila je i prvu zbirku pesama "Ponoćni treptaji", čija će promocija biti održana na proleće.

Biljana Dimčić, pesnikinja i novinarka; Foto: Branko Starčević Biljana Dimčić, pesnikinja i novinarka; Foto: Branko Starčević

Biljana je rođena u Vranju pre 35 godina. Pohađala je Gimnaziju “Bora Stanković” u svom rodnom gradu, da bi 1999. godine upisala Fakultet političkih nauka u Beogradu, smer novinarstvo i komunikologija.

Nakon diplomiranja, kao novinar radila je u nekoliko elektronskih magazina u Beogradu, pišući o modi, kulturi i umetnosti, a po povratku u Vranje, jedno vreme u Novoj Slobodnoj reči.

U Beogradu je pored novinarstva radila na Fakultetu informacionih tehnologija univerziteta “Metropoliten”, a  jedno vreme i u Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja pri kabinetu ministra Slobodana Lalovića.

Dimčićeva objašnjava da su “Ponoćni treptaji” nastajali u periodu od dve godine rada na pesmama pisanim u slobodnom stihu.

Pesnikinja i novinarka, kako kaže, svoj talenat za pisanjem najbolje izražava kroz stih, jer tada oseća stvarnost.


- Pesme su drugačiji izražaj  za mene u smislu poetičnosti, lirike i osećaja. Mnogo mi je lepše, ne i lakše da pišem pesme, da kazujem misli i osećanja kroz stihove.

Nakon smrti oca,  kroz pesme sam počela da iskazujem najdublje emocije, vanvremenske
- kaže Dimčićeva.


Istaknuti srpski pesnik, tvorac zbirki pesama "Božanska Srbija", "Jastreb u oluji", "Duhovna zarenja", i drugih, Saša Mićković napisao je u svojoj recenziji povodom ove knjige sledeće:

"Poezija, kao duhovni i ljubavni eliksir, vekovima se razgranava i stasava
kroz stilove, višebrojne forme i podele, filozofska gledišta, a nadahnućem
i svojim božanskim iskonom uvek i vanvremeno ima uzvišene ciljeve!

Pesnikinja Biljana Dimčić je svojim umnim treptajima narodu i nacionu darivala upravo stihovez protkan srčanim treptajima, koji će, siguran sam, po književnom pergamentu utisnuti pečat neprolaznosti i pronaći mostove ka nebnim vrednostima!

Pesnikinja, veoma misleća, traga za zlatnim presekom, svetim
presekom u umetnosti
, ona voli i oprašta, hrabro ispisujući: Opraštam, jer
znam ko gubi i neka Srce svuda trubi kako sam te volela. (Pesma
„Opraštam“).”

Koristeći slobodan stih, koji je oslobođen od metrike, Biljana
uspeva da u stihovima odži lirski izražaj, i samim tim čitaocu pruža
muzikalnost u određenim delovima pesama.

 

Ona  oživljava misao i ideju Šarla Bodlera, navodi Mićković, “Uvek budi pesnik, pa čak i u prozi!”.

Zlatni presek reči u knjizi „Ponoćni treptaji“  poetesa zaduhovljenim misaonim izražajem predstavlja čitaocu i olovkom, kao upaljenom svećom rasvetljuje vreme, prošlost i vešto snatri kroz budućnost, pevajući svojim voljenima.”, kaže u recenziji Mićković.

A kako bi se pisalo, mora i da se puno čita. Biljana kaže da voli da čita već afirmisane pesnike, ali i poeziju onih manje poznatih.

- Volim da čitam brojne naše pesnike iz dijaspore koji svoju poeziju objavljuju u elektronskom magazinu poput  “Zvezdanog Kolodvora”, onda u brojnim grupama na društvenim mrežama, kao što su “Internacionalna poezija” i “Ponoćna dilema”.

Volim da čitam savremenu poeziju Biljane Radević, Radomana Kanjevca, zatim, Sašu Mićkovića i Matiju Bećkovića, ali  i druge koji su po stilu specifični.

Mika Antić je najbliži mom impresivnom doživljaju te se, na neki način može nazvati mojim uzorom. Mada uzori ne postoje
- zaključuje Dimčićeva.


Biljana Dimčić je pored ove knjige pesama, priredila i knjigu “Razgovori”, koja se sastoji od intervjua sa poznatim ličnostima, koje je vodila radeći kao novinar u Beogradu i Vranju.

Iz ove knjige razgovora, posebno izdvaja intervjue sa Nebojšom Dugalićem, Vladom Divljanom i Kemalom Montenom.

Radeći na promociji knjige “Razgovori”, Biljana je odlučila da u buduće promocije knjiga u Vranju radi prvenstveno u srednjim školama, jer smatra da su deca najvernija i najzainteresovanija publika za ovakvu tematiku.

Kako planira, promociju ”Ponoćni treptaji” trebalo bi da uradi prvo u Beogradu, pa tek onda u Vranju.

 

Samo miris tamjana

Osećam dok te mislima prizivam i spajam sa sobom.

Verujući celivam te živeću u radosti sa Tobom. (Pesma "Sećanje").


Ovaj tekst objavljen je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije u okviru projekta "Kulturni katapult". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost OK RADIJA i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Ministarstva.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: