POPOVIĆ: 31. maj nije dan D za JUMKO

Lokalne vesti - Utorak 31.05.2016 - 11:51

U utorak 31. maja ističe jednogodišnja državna zaštita za 17 strateški važnih preduzeća u Srbiji, među kojima je i “Jumko” iz Vranja.

Menadžment Jumka, Popović prvi zdesna FOTO OK Radio Menadžment Jumka, Popović prvi zdesna FOTO OK Radio

Sedam preduzeća biće rešeno kroz Unapred pripremljeni plan reorganizacije, dok je za ostale, među kojima je i “Jumko”, napravljen dogovor sa poveriocima da odlože naplatu potraživanja, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Predsednik Nadzornog odbora u “Jumku” Branislav Popović, kaže da 31. maj ne znači dan D za ovo preduzeće, uz objašnjenje da  proces restrukturiranja u praksi  nije “Jumko” štitio direktno, iz razloga što je najveći deo dugovanja ovog preduzeća prema državnim institucijama i radnicima, a ne prema poveriocima.

- Dugovanja prema radnicima ne štiti odluka Vlade koja je bila na snazi, niti proces restrukturiranja.

Sa državom imamo dogovor,  način i početak izmirenja reprograma, i on teče neprekidno.

Od kad sam ja u NO, “skinuli”  smo preko 1,7 milijardi dinara duga prema državi.

“Jumko” nastavlja da radi, ne u  idealnim uslovima, ali  sa ciljem da se deblokiramo i da dođemo u jednu normalnu situaciju
- pojašnjava Popović.

On dodaje da situacija u kojoj je “Jumko” nije ni malo jednostavna ni laka, ali uprkos tome, fabrika će i dalje raditi normalno, a radnicima će biti isplaćivane zarade.

- Funkcionišemo normalno,  svakodnevno rešavamo neke od dugova i predlažemo rešenja za ostale.

Ne bih sada mogao da kažem koliko su tačna dugovanja “Jumka”, jer tu  ima i kamate. To ću tačno i precizno znati za dve nedelje, kad imamo redovnu skupštinu
- navodi Popović.

Prema Popovićevim rečima, država planira i privatizaciju “Jumkovih” zavisnih preduzeća, ali i “Jumka” kao posebne celine,  a konačno rešenje će zavisiti od većinskog vlasnika, tačnije države.

- Nema bojaznosti da će poslovanje doći u pitanje. Može da bude samo bolje, nikako gore.

Takođe, imali smo još jedan dodatni zahtev od sindikata  što se tiče socijalnog programa, jer ima 300 zainteresovanih radnika za tako nešto.

Mi smo se obratili državi da ukoliko ima mogućnosti odobri još jedan krug socijalnog programa.

Nemamo još uvek odgovor, ali ukoliko država daje socijalni program drugim preduzećima, ima šanse i za tih 300, ili koliko se tad bude javilo  zainteresovanih
- najavljuje Popović.

U sistemu “Jumka” trenutno radi oko 1.000  ljudi na neodređeno vreme, i još nekih 500 angažovanih na određeno preko “Biznis inkubator centra” i agencija, po osnovu privremenih i povremenih poslova.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: