Potpisani ugovori za projekte iz kulture

Lokalne vesti - Ponedeljak 08.02.2016 - 14:57

Gradonačelnik Vranja Zoran Antić potpisao je ugovore sa podnosiocima odobrenih projekata iz oblasti kulture za prvo polugođe 2016. godine.

Najviše novca odvojeno za književno stvaralaštvo; Foto: vranje.org.rs Najviše novca odvojeno za književno stvaralaštvo; Foto: vranje.org.rs

Na svečanosti u velikoj skupštinskoj sali, članica Gradskog veća zadužena za kulturu i informisanje Nela Dimitrijević je rekla da je ovaj konkurs prilika da se izvuče najbolje od onog što daroviti pojedinci i grupe u Vranju imaju da u ovom trenutku ponude.
 
- U situaciji kada se već dve godine štedi najviše na budžetima ustanova kulture zbog obnove pozorišta, veliki je značaj za grad da svoje kulturne programe obogaćuje kreativnim realizovanim idejama darovitnih pojedinaca i neformalnih grupa.

Sa zadovoljstvom mogu da kažem, kao predsednik komisije koja je razmatrala projekte, da je kvalitet većine projekata bio dobar i da je bilo moguće, mada ne lako, izabrati najbolje
- istakla je Nela Dimitrijević.



Gradonačelnik Antić je rekao da je kulturna politika najvažnija oblast svake lokalne zajednice i dodao da se svaki uloženi dinar u kulturu višestruko vrati.


Na konkursu su učestvovala 53 projekta, a odobreno je 26, za koje je iz gradskog budžeta izdvojeno oko dva miliona dinara.  

Najviše novca, gotovo trećina celokupne sume je izdvojeno za književno stvaralaštvo.


Prema rečima gradske većnice Nele Dimitrijević, najveći deo ove sume otići će na troškove objavljivanja tri značajne monografije.

- Prva od njih biće objavljena povodom 135 godina Gimnazije "Bora Stanković" u Vranju, druga povodom 20 godina rada Galerije Narodnog muzeja, a treća pod nazivom "A onda je došao falsifikator" novinara Radomana Irića, govori o istorijatu vranjske privrede – najavila je Dimitrijevićeva.

U oblasti “Izvorno narodno stvaralaštvo" biće realizovano devet projekata, od kojih je izdvaja "E rečnik govora južne Srbije".

- Podržanim projektom ćemo ovu veoma dragocenu knjigu za našu kulturnu baštinu, doajena među istraživačima u oblasti jezičkog blaga južne Srbije Momčila Zlatanovića, učiniti dostupnom svima posredstvom interneta – rekla je za OK Portal Nela Dimitrijević.

U oblasti "Vizuelno stvaralaštvo, film i multimedija” podržano je sedam projekata od kojih je deo novca predviđen za organizacijui tradicionalng Međunarodnog festivala dokumentarnog filma "Dokument", koji se već dugi niz godina održava pod vođstvom ovogodišnjeg dobitnika najvišeg gradskog priznanja “31. januar”, Slađana Stojanovića Frenkija.

 


Grad će finansijski podržati i tri muzička projekta, tradicionalnu manifestaciju "Maj mesec muzike", u organizaciji Muzičke škole “Stevan Mokranjac” iz Vranja, zatim nabavku scenskih sredstava za Hor Gimnazije "Bora Stanković" i snimanje albuma vranjskog etno fjužn benda "Oganj".

U okviru pozorišnog i scenskog stvaralaštva, grad je podržao projekte Udruženja za razvoj plesa "Top dance" i projekat "Školsko pozorište”, koji sa najmlađim poklonicima teatra u Vranju vodi glumac Pozorišta “Bora Stanković” Bojan Jovanović.

Krajnji rok za realizaciju odobrenih projekata je 30. jun 2016. godine.

Gradska većnica za kulturu i informisanje Nela Dimitrijević je najavila i da se raspisivanje narednog konkursa iz oblasti kulture za drugu polovinu ove godine, očekuje već tokom marta.

 



Ovaj tekst objavljen je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije u okviru projekta "Kulturni katapult". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost OK RADIJA i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Ministarstva.
 
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: