Preševo: Skromna kulturna ponuda

Lokalne vesti - Sreda 10.02.2016 - 08:43

Vranje – Festivali albanske komedije i dečjih pesama glavni su aduti kulturne ponude u Preševu, u kojoj je uočljiv nedostatak multietničkih sadržaja.

Festival dečjih pesama Festival dečjih pesama

Kulturni život ove nerazvijene opštine na krajnjem jugu Srbije vezan je gotovo u potpunosti za manifestacije u Domu kulture "Abdula Krašnica".

Najznačajniji kulturni događaj u Preševu već trinaest godina je pozorišna smotra "Dani albanske komedije".

Festival predstavlja najbolja godišnja ostvarenja u sferi komedije pozorišnih trupa sa područja Albanije, Kosova, Makedonije i grada domaćina, Preševa.

Ova smotra obično traje šest do osam dana i zahvaljujući atraktivnom programu i popularnim cenama ulaznica privlači veliki broj publike.

U Preševu postoje pozorišni profesionalci, ali i pored već pokrenute inicijative da se osnuje profesionalni teatar u ovom gradu, još uvek je pitanje para nepremostiv problem.

Naser Nuredini, direktor Doma Kulture „Abdula Krašnica“ u Preševu, kaže da se Preševo poslednjih godina identifikuje sa ovim prestižnim festivalom, ali se kao organizatori, uvek suočavaju sa problemom obezbeđivanja sredstava za ovu manifestaciju.


- Kao prvo smeštaj gostiju je problem, jer Preševo nema hotel.

Uz pomoć opštinskog budžeta, naših sopstvenih sredstava kao i onih što obezbeđujemo sa konkursa Ministarstva kulture za nacionalne  manjine, uspevamo da održimo "Dane albanske komedije".

S obzirom na činjenicu da se festival održava za publiku, a ona ne izostaje, onda smo vrlo zadovoljni
- kaže Nuredini.

Druga značajna kulturna smotra u Preševu je Festival dečjih pesama "Naša radost" na kojoj učestvuju učenici osnovnih škola iz opština Preševo , Bujanovac , Kumanovo i Gnjilane.

 Mladi učesnici ove smotre pevaju uživo, a biraju se putem audicije koju sprovode profesori i nastavnici muzičke umetnosti.

 

Održavaju se dve polufinalne i jedno finalno veče, a učesnici se bore za osam festivalskih nagrada.

- Za "Našu radost", koja će se ove godine održati po jubilarni deseti put, vlada veliko interesovanje učenika iz ovih opština, tako da se razmatra i proširenje liste učesnika.

Poslednjih šest godina ovaj festival direktno prenosi Televizija Preševo, tako da imamo i značajan arhivski materijal – kaže Naser Nuredini.

Preševski Dom kulture organizuje i međunarodni konkurs fotografije, koji kao rezultat ima izložbu najboljih radova.

Ova manifestacija opstaje zahvaljujući angažovanju dizajnera Edona Agušija, koji Domu kulture obezbeđuje stručnu pomoć.

Ovi i drugi sadržaji se finansiraju iz budžetskih sredstava opštine Preševo, čiji je iznos za kulturu 2,3 miliona dinara za prošlu godinu.


- Ministarstvo kulture nam redovno izlazi u susret, ali su sredstva više nego skromna, budući da ukupan suma za sve projekte iz kulture albanske nacionalne manjine koje obezbeđuje Ministarstvo iznosi 500.000 dinara – kaže Nuredini.

Ono što je uočljivo za situaciju u ovoj opštini je da nedostaju multietnički kulturni projekti.

- Zaista je tako, osim na „Nedelji međunarodnog filma“, nismo imali takve sadržaje i činjenica je da nam oni nedostaju.

Ali ovde problem nije saradnja ili nedostatak dobre volje, već činjenica da za takve projekte vlada vrlo skromno interesovanje
– objašnjava Naser Nuredini, direktor Doma kulture Preševo.

 

Ovaj tekst objavljen je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije u okviru projekta "Kulturni katapult". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost OK RADIJA i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Ministarstva.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: