Rama u Preševu: Da i mi postanemo evropejci (FOTO)

Lokalne vesti - Utorak 11.11.2014 - 16:14

Vranje - Premijer Albanije Edi Rama posetio je u utorak Preševo gde se sastao sa rukovodstvom opštine, a nakon toga se i građanima obratio u tamošnjem Domu kulture.

Ramu u Preševu dočekalo oduševljenje i - policija Ramu u Preševu dočekalo oduševljenje i - policija

Iako je bilo najavljeno da bi Rama na jug Srbije trebalo da stigne u 11 časova, on se u Preševo pojavio sa skoro sat vremena zakašnjenja.

Autoput Niš-Preševo bio je od devet do 14 sati potpuno blokiran za saobraćaj, a Preševo je u tom vremenskom intervalu bio bukvalno pod policijskom opsadom.

Jake bezbednosne snage bile su stacionirane na svakoj raskrsnici i ni jedno vozilo nije moglo od ulaza u grad do centra da prođe.

Albanskog premijera je ispred zgrade Skupštine opštine dočekalo oko 500 građana, a nešto više bilo ih je ispred Doma kulture gde mu je priređen svečani doček na crvenom tepihu.

Na zatvorenoj svečanoj sednici u zgradi Skupštine, premijeru Rami uručena je Povelja počasnog građanina Preševa.

Sa zastavama i transparentima na kojima je pisalo „Ujedinjeni, svi zajedno“ i „Bujanovac, Preševo i Medveđa su Albanija“, Rama je dočekan oko 13 sati u Domu kulture gde se u velikoj Sali obratio građanima i opštinskim funkcionerima.

- Bez obzira na razumljive teškoće u odnosu Albanije i Srbije, mogu da kažem da duboko verujem u otvaranje nove stranice u odnosima između ove dve zemlje.

Došlo je vreme da se ujedinimo i da svi zajedno postanemo pravi evropejci.  Danas, za razliku od ranije, nemamo samo mi potrebu sa Evropom, već i Evropa ima potrebu za nama.

Sa druge strane, na mestu gde Albanci danas nailaze na probleme koje nemaju u drugim mestima gde žive, ponosno mogu reći da mi iz Albanije, Kosova, možemo da budemo ponosni na način na koji poštujemo svoje manjine – kazao je Rama.

On je podsetio na problem obrazovanja nacionalnih manjina na jugu Srbije i rekao da je sa premijerom Srbije dogovorio rešavanje problema udžbenika na albanskom jeziku.

- Tražio sam decidno od predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da se ozbiljno angažuje na poboljšanje obrazovne i zdravstvene infrastukture.

Razgovarali smo i o udžbenicima na albanskom jeziku. Nadam se i verujem da će održati reč, inače ću u suprotnom da kažem da to nije uradio, što će verovatno shvatiti kao provokaciju – rekao je Rama.

Ta vreme posete albanskog premijera Preševu zabeležen je jedan manji incident. Tinejdžer, ne stariji od 18 godina gađao je crnim mastilom bilbord sa likom Edija Rame u centru grada.

Policija je uspela da ga uhvati i identifikuje i reč je o mladiću albanske nacionalnosti.

Takođe, nepoznati počinioci su na naslovnu stranu sajta opštine Preševo postavili fotografiju premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Reč je o bilbordu kojim se najavljuje Vučićeva poseta Kosovu. Ispod fotografije je na engleskom napisano "Serbian hackers".

Interesantno je i to da ni na jednom objektu u Preševu nije bila zakačena albanska zastava.

Kako smo saznali, u noći između ponedeljka i utorka policija je privela nekoliko osoba zbog pokušaja isticanja obeležja Albanije na pojedinim zgradama.

Posetu Edija Rame Preševu pratio je veliki broj novinara iz Srbije, Albanije, Kosova i Makedonije.

tekst i foto: Aleksandar Aca Stojković

 

                                  
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: