Sećanje na kralja Aleksandra

Lokalne vesti - Petak 10.10.2014 - 08:46

Vranje - Povodom 80 godina od smrti kralja Aleksandra Prvog Karadjordjevića zaposleni u Specijalnoj bolnici za lečenje plućnih bolesti u Surdulici odali su počast tragično nastradalom jugoslovenskom monarhu i osnivaču ove ustanove.

Zaposleni u Sanatorijumu pored biste kralja Aleksandra Zaposleni u Sanatorijumu pored biste kralja Aleksandra

Na dan kada je u Marseju ubijen kralj Aleksandar,  9. oktobra, obeležn je i dan osnivanja Specijalne bolnice, 24. avgust  1924. godine.

Toga dana, kralj Aleksandar je sa kraljicom Marijom posetio je Surdulicu i pored Gradjanske škole sa Spomen kosturnicom postradalim mučenicima iz Prvog svetskog rata, svečano otvorio Državnu bolnicu za oporavak i rehabilitaciju srpskih ratnika iz Balkanskih i Prvog svetskog rata, poznatiju kao Sanatorijum.

Uz bolnicu u Soko Banji, ovo je jedina ustanova te vrste u Srbiji.

Surdulička bolnica izgrašena je po preporuci francuskih i britanskih stručnjaka, koji su procenili da  na tom mestu postoji specifična ruža vetrova, koja pogoduje plućnim bolesnicima.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: