ŠKOLSTVO U BANJI: SNS šikaniranje ili zakonita akcija?

Lokalne vesti - Sreda 07.09.2016 - 22:35

Vranje - Bratislav Hristić, nekadašnji direktor O.Š. „Predrag Devedžić“ u Vranjskoj Banji tvrdi da se protiv njega u ovoj školi vodi hajka, koja je ovih dana kulminirala njegovim, kako kaže, nezakonitim raspoređivanjem na mesto učitelja u selu Bujkovac.

Hristić na udaru SNS-a? FOTO OK Radio Hristić na udaru SNS-a? FOTO OK Radio

Hristić tvrdi da se radi o političkom revanšizmu u režiji narodnog poslanika Slaviše Bulatovića (SNS) i direktorke škole Vesne Anđelković.

Osnovni motiv, po Hristićevim rečima, leži u tome što je on odbornik u lokalnom parlamentu ispred SPS-a i, kao takav, trn u oku ovdašnjim naprednjacima.

Zbog toga, kaže, nije prihvaćeno njegovo imenovanje za direktora škole u dva navrata tokom 2015. godine.

- Imao sam podršku i kolektiva i Školskog odbora u procesu izbora direktora škole, juna i decembra 2015. godine.

Juna je čak i prosvetni inspektor preporučio moj izbor za direktora.

Međutim, oba puta ministar Srđan Verbić nije dao saglasnost za moje imenovanje sa krajnje šturim obrazloženjem da moj izbor ne bi obezbedio nesmetano delovanje škole
– kaže Hristić.

On kao razlog za to navodi dopis u kojem narodni poslanik Slaviša Bulatović juna 2015. godine traži da ministar ne da saglasnost na imenovanje.

Bratislav Hristić je bio direktor banjske škole u dva mandata, od 2006. do 2010. godine i od 2011. do 2015. godine.

On tvrdi da su njegovi politički protivnici pokušavali da mu „napakuju“ razne nepravilnosti, međutim nijedna inspekcija niti kontrola ministarstva, kako tvrdi, nije nikada našla nikakvu nepravilnost.

U novembru prošle godine je, nakon što nije imenovan za direktora, vraćen na radno mesto bibliotekara škole, koje mu je bilo u mirovanju dok je bio na funkciji direktora.

Rešenjem direktorke škole Vesne Anđelković, 1. septembra ove godine Hristić se raspoređuje na mesto učitelja u Bujkovcu.

Po njemu, nezakonito, jer, kako tvrdi, on kao stručni saradnik bez svoje saglasnosti ne može da bude raspoređen na to radno mesto.

Osim toga, on nije ni na spisku tehnološkog viška da bi bio raspoređen u to odeljenje.

Pored svega toga, Hristić optužuje direktorku Vesnu Anđelković i da prikriva postojanje slobodnih radnih mesta u još dva odeljenja škole, u Toplacu i Prvoneku.

- Umesto da to prijavi Odeljenju Ministarstva prosvete u Vranju, kako bi se tu rasporedili radnici iz drugih škola koji su višak, direktorka ova radna mesta popunjava sa biroa rada.

Time ona čini krivično delo, suprotno svemu za šta se navodno nova vlast zalaže
– tvrdi Hristić.

Sa svoje strane, direktorka Vesna Anđelković demantuje da je Hristić na novo radno mesto prebačen suprotno zakonu.

- On je premešten u skladu sa zakonom na radno mesto koje odgovara njegovoj stručnoj spremi.

Čak će imati i veću platu zato što radi kombinovano
– navodi direktorka.

 

I optužbe da slobodna radna mesta u nekim odeljenjima nisu prijavljena, direktorka demantuje.

 

- Formirana je komisija koje će raditi na raspoređivanju prosvetnih radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom.

Kada taj tim završi posao, svi ti radnici će biti raspoređeni po svim školama, pa i u onima na teritoriji Vranjske Banje - kaže Vesna Anđelković.

Optužbe da je Hristić žrtva šikaniranja po političkoj osnovi, Anđelkovićeva odlučno opovrgava.

- Ja imam ljude u školi koji tvrde da su trpeli njegovo šikaniranje, zbog čega su pisali prigovore Školskom odboru i tražili zaštitu od njega – tvrdi direktorka.
 
Bratislav Hristić kaže da sve svoje tvrdnje može lako da dokumentuje i dodaje da će se za pravdu boriti do kraja i o svom slučaju obavestiti sve relevantne institucije u državi.
 

HRONOLOGIJA
Bratislav Hristić  Barko je bio član više partija, SPS-a, SDPS-a, a prema nekim navodima i URS-a dok je ta stranka bila u vlasti. On je ispred svoje kuće u avgustu 2013. godine brutalno pretučen, a kasnije je tvrdio da ne zna motiv ovog napada na njega. U više navrata bio je odbornik u Banji, kao i u skupštini Grada. Od dolaska SNS-a na vlast, pa i nešto pre toga, on je bio pod stalnim političkim pritiskom dok nije 2015. godine smenjen sa mesta direktora banjske škole.

 

Ovaj tekst prizveden je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja u okviru projekta "Stop kriminalu, stop korupciji". Stavovi izneti u njemu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: