Stanković pozvao Albance na obnovu dijaloga

Lokalne vesti - Sreda 18.06.2014 - 19:01

Predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković pozvao je danas Albance iz Preševa i Bujanovca da se vrate dijalogu sa Vladom Srbije.

Sa lica mesta Sa lica mesta

Stanković je na tribini OK Radija iz Vranja „Vladavina prava i etnički odnosi na jugu Srbije“ rekao da bez dijaloga, koji je prekinut krajem prošle godine, zbog izbora i rekonstrukcije Vlade, nema ni napretka u međunacionalnim odnosima na ovom prostoru.

- Svi želimo napredak, i ne smemo dozvoliti da nas sebični razlozi zaustave na tom putu.

Vlada Srije ima strategiju za ovaj prostor, i nadam se da će u naredne dve godine naš plan zaživeti u stvarnosti - rekao je Stanković.

Ovakav stav podržao je i zamenik Zaštitnika građana Robert Sepi, koji je naglasio da je bilo kakav dijalog bolji i od najboljeg monologa i pozvao Albance da značajnije koriste zakonske resurse koji im stoje na raspolganju.
 

Dušan Janjić, predsednik Foruma za etničke odnose, ocenio je da i jug Srbije mora čekati rezultate briselskih dogovora, jer je neraskidivo vezan za sudbinu Kosova.
 

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Galip Bećiri najpre je pitao da li Srbija priznaje ovaj Savet, a zatim rekao da su Albanci u Srbiji tako diskriminisani da se mogu svrstati u građane drugog reda.

Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa rekao je da je dijalog Albanaca sa Srbijom prekinut  jer Albanci pristaju da razgovaraju samo kao ravnopravni partneri, na šta je Stanković replicirao da Srbija poštuje južnosrpske Albance i više nego što je zakon na to obavezuje.

Tribinu „Vladavina prava i etnički odnosi na jugu Srbije“ OK Radio organizovao je u okviru projekta „Vladavina prava - da živimo kao sav normalan svet“ koju ovaj medij implementira u okviru projekta Delegacije EU „Jačanje slobode medija“.  
 

    

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: