STENA 2: Inžinjerci vežbaju, NATO ocenjuje

Lokalne vesti - Utorak 17.10.2017 - 14:42

Vranje - U bazi „Jug“ i na poligonu „Borovac“ počela je petodnevna taktička vežba „Stena 02“, koju realizuje inžinjerijska četa iz sastava 310. inžinjerijskog bataljona iz Prokuplja, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Evaluatorski tim u bazi Evaluatorski tim u bazi "Jug" FOTO: Ministarstvo odbrane

Četa je deklarisana za učešće u multinacionalnim operacijama u okviru Koncepta operativnih sposobnosti.

Tokom taktičke vežbe biće izvršena NATO evaluacija „nivoa 1“, uz učešće 34 evaluatora Vojske Srbije, partnerskih zemalja (Kanada, Francuska, Irska, Norveška, Rumunija, SAD i Crna Gora), komandi združenih snaga Napulj i Brunsum i Komande Kopnenih snaga Izmir.
 
Na čelu evaluatorskog tima je francuski potpukovnik Benoa Estur.

Rukovodilac taktičke vežbe, pukovnik Slađan Stamenković, naglasio je da će tokom vežbe deklarisana jedinica prikazati sposobnosti i opremu za učešće u multinacionalnim operacijama.

Vojnici naših deklarisanih jedinica moraju znati i praktično primenjivati savremene taktike, tehnike i procedure Koncepta operativnih sposobnosti.

To podrazumeva pripremu jedinica po najsavremenijim standardima, kako bi mogli biti interoperabilni sa jedinicama partnerskih zemalja u multinacionalnim operacijama
– rekao je pukovnik Stamenković.

3. brigada Kopnene vojske priprema za evaluaciju i deklarisanu laku pešadijsku četu iz sastava 31. pešadijskog bataljona iz Zaječara, koja će se realizovati naredne sedmice na ovom istom poligonu, zajedno sa deklarisanim vodovima iz sastava 246. bataljona ABHO i Vojne policije.

- Do sada postignuti rezultati pokazuju da su naše jedinice na visokom nivou obučenosti i nadam se da će, posle predstojećih evaluacija, dobiti sertifikat prema kojem mogu stati rame uz rame sa jedinicama partnerskih zemalja u budućim mirovnim operacijama – rekao je pukovnik Stamenković.

Pripadnici inžinjerijske čete opšte namene, njih 135, na vežbi koriste inžinjerijske mašine, naoružanje i opremu koji su predviđeni za multinacionalne operacije.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: