STOP RAKU GRLIĆA MATERICE: Mislite SVAKI DAN

Lokalne vesti - Utorak 23.01.2018 - 11:47

Zdravstveni centar Vranje će se sa više aktivnosti uključiti u obeležavanje ovogodišnje Evropske nedelje prevencije raka grlića materice.

Oboljevanje i umiranje može da se smanji za 80 odsto FOTO: PRomo Oboljevanje i umiranje može da se smanji za 80 odsto FOTO: PRomo

12. Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se ove godine obeležava od 28. januara do 3. februara pod sloganom “STOP RAKU GRLIĆA MATERICE“.

Službe Doma zdravlja u koordinaciji sa Centrom za pružanje preventivnih zdravstvenih usluga sa Polivalentnom patronažom će u ovom periodu intenzivirati pre svega primarne zdravstveno preventivne i promotivne aktivnosti sa ciljem skretanja pažnje na karcinom grlića materice od koga bi oboljevanje, a samim tim i umiranje, moglo da se smanji za čak 80 odsto.

- Ovo je moguće uz dobro organizovan program skrininga koji ima za cilj otkrivanje bolesti u što ranijoj fazi uz pomoć jednostavnih, lako dostupnih i efikasnih preventivnih metoda.

Pod sloganom “STOP RAKU GRLIĆA MATERICE“ pozvaćemo sve žene da stalno misle na svoje reproduktivno zdravlje, a da u toku godine izaberu jedan dan kada će se javiti izabranom ginekologu radi preventivnog ginekološkog pregleda.

Pregled podrazumeva uzimanje brisa sa grlića materice - Papa test („Minut za sigurnost“) uz pomoć kojeg je moguće blagovremeno otkriti atipične promene na grliću materice koje, ukoliko se ne otkriju na vreme i ne uklone, mogu prerasti u karcinom grlića materice
– kaže dr Dragan Pešić iz Centra za prevenciju.

Kako u osnovi ove bolesti leži infekcija HPV koja se prenosi nezaštićenim seksualnim odnosima, Centar za prevenciju sa polivalentnom patronažom će partnerski sa Crveni krstom Vranje, ZZJZ i Medicinskom školom „Dr Izabel Emsli Haton“ na teritoriji grada tokom cele godine raditi na kontinuiranoj edukaciji školske omladine o zaštiti reproduktivnog zdravlja i prevenciji polno prenosivih bolesti uz podelu zdravstveno-edukativanog materijala.

Prvo predavanje na temu „Zaštita reproduktivnog zdravlja i prevencija polno prenosivih bolesti“ sa posebnim akcentom na karcinom grlića materice, biće organizovano u subotu 27. januara u 13 časova, u prostorijama Crvenog krsta za sve volontere, uz preventivne preglede merenja nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska i podelu zdravstveno-edukativnog materijala.

U ponedeljak, 29. januara u prostorijama Centra za prevenciju, za zdravstvene radnike i saradnike će biti organizovan stručni sastanak i tribina na temu „Prevencija karcinoma grlića materice i zaštita reproduktivnog zdravlja“ uz podršku i učešće ZZJZ, Crvenog krsta Vranje, Medicinske škole “Dr Izabel Emsli Haton“ i zdravstvenih radnika.

Istog dana u prostorijama OŠ “Svetozar Marković“ u Vranju, sa početkom u 12 časova, biće organizovano predavanje na istu temu za nastavnike ove škole i roditelje učenika, kao i preventivni pregledi merenja nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska uz podelu zdravstveno-edukativnog materijala.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: