Štrajk advokata, prazni sudovi

Lokalne vesti - Sreda 25.06.2014 - 12:30

Sudnice i čekaonice u Osnovnom i Višem sudu u Vranju nesvakidašnje su prazne zbog štrajka advokata koji će počeo u sredu, a trajaće do 28. juna.

Štrajk advokata ispraznio sudove Štrajk advokata ispraznio sudove

Advokati, nezadovljni novim nametima, koji im povećavaju troškove za 50 do 150 odsto, ali i položajem svoje profesije, štrajkuju u čitavoj Srbiji.

Dragan Stojanov, predsednik advokatske zajednice u Vranju ističe da štrajk nije solidarisanje sa beogradskim kolegama koji su obustavili rad još prošle srede, već su razlozi višestruki, a presudan je ekonomska situacija u koju će biti oni biti dovedeni nakon novih nameta države.

- Štrajk je organizovan prvenstveno iz ekonomskog razloga zbog povećanja poreskih i drugih obaveza u iznosu od 50 do 150 odsto u zavisnosti od opštine. Drugi razlog je što država zakonima sužava delatnost advokata uvodeći notare i medijaciju.

Treći razlog je što država ne preduzima ništa kako bi se zaštitila profesija advokata, jer su izloženi različitim napadima – navodi Stojanov.

Izdvajanja koje vranjski advokati daju državi na ime poreza, na mesečnom nivou iznose oko 20.000 dinara.

Sa povećanjem od 50 odsto taj iznos bi bio 30.000 dinara, dok bi maksimalno predviđeno uvećanje od 150 odsto podiglo davanje državi u iznosi od oko 60.000 dinara.

- To praktično znači 720.000 dinara na poreske dažbine godišnje, u vremenu kada nam se društvo i privreda nalaze u nezavidnom položaju, a mi ne uspevamo da naplatimo svoje usluge – ogorčen je Stojanov i dodaje da advokati nisu protiv plaćanja poreza ali zahtevaju da se on podvede pod normalne okvire, na nekih 10 do 15 odsto.

Apsolutna obustava rada nije obavezujuća samo za podneske žalbi i odgovora na tužbe sa rokom koji nije produživ.

Po podacima advokatske zajednice u Vranju, u gradu je registrovano 92 advokata.

Svi oni su u obavezi da poštuju odluku o štrajku, a onaj ko se ogluši o ovu odluku i nastavi sa radom tokom naredna tri dana snosiće posledice, kaže Stojanov.

- Onaj ko prekrši pravilo biće suspendovan, a to je teška povreda kodeksa koja predviđa i brisanje iz imenika advokata odnosno prestanak obavljanja delatnosti – napominje on.

Predsednik Osnovnog suda Stojadin Stanković kaže da im je iz Advokatske komore Srbije i Advokatske zajednice iz Vranja blagovremeno dostavljena odluka o štrajku, te se suđenja drže samo u onim predmetima gde stranka samu sebe zastupa.

- Suđenje se ne drži u krivičnim predmetima gde je obavezna odbrana od stane advokata, gde se branilac postavlja po službenoj dužnosti ili je stranka angažovala svog branioca – kaže Stanković i dodaje da se većina suđenja odvija sredom i četvrtkom, dok je petkom taj broj znatno manji jer sudije tada rade na odlukama.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: