Štrajk i u kulturi

Lokalne vesti - Sreda 05.11.2014 - 10:56

Zaposleni u kulturnim ustanovama u Vranju u sredu su održali štrajk upozorenja, obustavom rada od 12 do 13 sati.

Male im plate: Istorijski arhiv u Vranju Male im plate: Istorijski arhiv u Vranju

Boža Janjić, predsednik Samostalnog sindikata kulture za Pčinjski okrug kaže da je obustava rada na sat vremena u ustanovama kulture zakazana zbog najavljenog smanjenja plata od 10 odsto, različitog tretmana zaposlenih u javnom sektoru i daljeg urušavanja radno pravnog i materijalnog položaja zaposlenih.  

- Smanjenje plata od 10 odsto treba obrazložiti jednim nakaradnim Dinkićevim zakonom na osnovu koga je kod nas u kulturi u plate uračunat i topli obrok i regres kako bi naše zarade bile iznad zagarantovanog minimuma .

U štrajk upozorenja stupamo na osnovu odluke koja je doneta na sednici Republičkog odbora sindikata kulture 31. oktobra – kaže Janjić.

On očekuje da će štrajk upozorenja uticati na to da se Vlada ozbiljnije  pozabavi problemom zaposlenih u kulturi i sagleda stanje kulture u celoj Srbiji.

- Zahtevi o potpisivanju novog kolektivnog ugovora kao izrade platnih razreda dostavljeni  su Ministarstvu kulture.

Zavisno od situacije  i toga kako se ona bude odvijala donosićemo odluke šta ćemo dalje da radimo – kazao je Janjić.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: