SUD PRESUDIO: Cerina KZ mora da se iseli

Lokalne vesti - Utorak 28.04.2015 - 13:34

Apelacioni sud u Nišu potvrdio je prvostepenu presudu kojom se Književna zajednica obavezuje da se iseli iz Pribojčićeve kuće u Vranju.

Pribojčićeva kuća, trenutno sedište Književne zajednice Pribojčićeva kuća, trenutno sedište Književne zajednice

Kako saznaje OK Radio, Apelacioni sud je odluku doneo 2. aprila ove godine, a ona je za sada uručena samo gradskom pravobraniocu. Književna zajednica presudu nije dobila.

– Prošle godine smo mi pokrenuli sudski postupak za iseljenje Književne zajednice iz Pribojčićeve kuće. On je na tu tužbu podneo protivtužbu kojom je tražio da se Grad obaveže ugovorom da će kuću dati Književnoj zajednici na korišćenje i to na neodređeno vreme.

Takođe, tražio je da mu se priznaju troškovi od 7,5 miliona dinara za izvođenje građevinskih radova na Pribojčićevoj kući.

Prvostepena presuda je doneta prošle godine u kojoj se usvaja zahtev za iseljavanje Književne zajednice i odbija zahtev da sa njim potpišemo ugovor o korišćenju, kao i da mu se isplati naknada za zanatske radove na rekontrukciji Pribojčićeve kuće.

Na to je pisao žalbu i Apelacioni sud je potvrdio prvostepenu presudu.

Ima rok od 15 dana da se iseli Književna zajednica, inače se pribegava prinudnom iseljavanju – kaže Dragan Mihajlović, gradski pravobranilac.

On objašnjava da je Gradska uprava presudu primila i da po prijemu iste u Književnoj zajednici, počinje da „curi“ rok od 15 dana za izvršenje.

Urednik Književne zajednice Miroslav Cera Mihailović za OK Radio kaže da presudu nije primio i da ne zna o čemu se radi.

– Presudu nisam dobio, tako da ne mogu da je komentarišem. Ako je to tako kao što kažete, onda imamo akciju koju karakteriše ogoljeno političko i pravno nasilje.

Ugrožava se pravo na kulturu, ali ne samo to, već je dovedena u pitanje i elementarna potreba svakog građanina Vranja.

Mi nikada nismo tvrdili da je kuća u našoj svojini, niti da nećemo nikada izaći odatle. Izbacivati takvu jednu instituciju iz objekta je nasilje.

Ne može se sve to što postoji u Pribojčićevoj kući izbaciti na ulicu, tako da će Grad morati najpre da nam obezbedi novi prostor. Mi smo dosta novca uložili u rekonstrukciju kuće.

U svakom slučaju, ne planiramo da se suprotstavljamo sudskoj presudi, ali pravni lek sigurno postoji, pa ću se ja posavetovati sa mojim pravnim timom – kaže Mihailović.

On navodi da je tehnički veoma teško izvodljivo iseljavanje Književne zajednice zbog zaštićenih dela i rukopisa neprocenjive vrednosti, koji se nalaze u Pribojčićevoj kući.

Mihailović dodaje i da je indikativno to što su iz gradske vlasti još pre izvesnog vremena pričali da će Apelacioni sud potvrditi prvostepenu presudu.

Kako kaže, Književna zajednica će tražiti odlaganje iseljenja, dok se ne obezbedi adekvatan prostor za smeštaj imovine zajednice.  

autor: Aleksandar Aca Stojković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: