Suđenje Miti i policajcima PRI KRAJU

Lokalne vesti - Sreda 27.01.2016 - 12:50

Suđenje četvorici saobraćajnih policajaca Goranu Đ. (1968), Ivici K. (1983), Nebojši S. (1969) i Saši I. (1975), zaposlenim u Saobraćajnoj policijskoj ispostavi (SPI) za Grad Vranje, te poznatom preduzetniku i vlasniku pekare iz Vranjske Banje Miti Rizovu u završnoj je fazi, potvrdila je OK portalu portparolka Osnovnog suda u Vranju Aleksandra Tošić-Arsić.

Mita Rizov, jedan od optuženih; Foto: OK Radio Mita Rizov, jedan od optuženih; Foto: OK Radio

Ovakvu informaciju preneo je OK portalu i advokat Slobodan Nešić, branilac četvorice saobraćajaca, potencirajući da se suđenje odvija uobičajenom dinamikom.

Pomentu petoricu optužnica tereti za navodna krivična dela koja su počinili u noći između 3. i 4. oktobra 2012. godine sa namerom navodnog zataškavanja saobraćajnog prekršaja koji je počinio sin Mite Rizova u Ulici Nemanjinoj kada je džipom oborio banderu i uništio više sanduka sladoleda.
 
U odgovorima na novinarska pitanja iz Osnovnog javnog tužilaštva stoji da je još 6. decembra 2012. godine podnet optužni predlog protiv četvorice saobraćajnih policajaca i oca Rizova.

Protiv policajaca „zbog postojanja opravdane sumnje da su kao saizvršioci počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje službene isprave“, a protiv Rizova zbog krivičnog dela „zloupotreba službenog položaja u podstrekavanju“.

Iz izveštaja o stanju predmeta K.br.1593/12 koji je OK portal ovih dana dobio iz Osnovnog suda, proces su pratila brojna odlaganja sudskih ročišta, delom zbog promena sudija koji rade na predmetu, delom zbog štrajka advokata ili izostanka nekog od optuženih i svedoka.

Prvi glavni pretres održao je tek treći sudija zadužen predmetom na ovom slučaju Svetislav Đorđević u aprilu 2014. godine, šesnaest meseci nakon podizanja optužnice.

Potom je predmet preuzela sudija Marija Janićijević kod koje je najpre pretres dva puta odlagan, jednom zbog nedolaska postupajućeg zamenika tužioca.

Onda je usledio štrajk advokata i nova odlaganja, tako da je sve učesnike u procesu Janićijevićka opet okupila u sudnici tek 1. aprila 2015. kada je nastavljen dokazni postupak.

Usledilo je novo odlaganje, pa je proces nastavljen u julu prošle godine. U više navrata ročišta su od tada do danas odlagana zbog nedolaska svedoka ili nekog od okrivljenih, pa je u novembru 2015. sve odloženo za 11. februar ove godine kada se očekuje nastavak ukoliko se sve stranke odazovu pozivu suda.


- Dokazni postupak se nalazi u završnoj fazi, ostalo je da se saslušaju još dva svedoka – otkriva portparolka suda Tošić-Arsić.

B. Rizov, sin biznismena Mite Rizova, skupocenim džipom marke „Mercedes“ zakucao se početkom oktobra 2012. godine u banderu u Ulici Nemanjinoj.

Onda je, osnovano se sumnja, njegov otac, navodno u nameri da ga spase odgovornosti za saobraćajni prekršaj, dobrovoljno ušao u policijski zapisnik kao osoba koja je, kao, bila za volanom, a četvorica saobraćajaca su, navodno, na sve to zažmurila.

Radilo se o novom džipu koji je nekoliko minuta pre udesa otac poklonio sinu ispred jedne lokalne kafane u kojoj je ovaj proslavljao punoletstvo.

Policajci i Mita Rizov su nakon događaja privođeni i proveli su nekoliko dana u pritvorskoj jedinici Okružnog zatvora, zbog čega su kolegama saobraćajcima masovnu podršku u vidu protesta solidarisanja pružile kolege iz Policijske uprave Vranje, smatrajući da policajci nisu trebali biti hapšeni i pritvarani.


Nezvanično, pominjalo se da je neko u tom društvu nakon saobraćajke davao, a neko navodno uzimao pare.

Sud je tu da nakon utvrđivanja činjeničnog stanja i prikupljanja svih dokaza odluči da li se tako nešto zaista i dogodilo.

Dejan Dimić
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: